eur:
389.53
usd:
362.58
bux:
68013.45
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Főzőcskézéssel és meséléssel az előítéletek ellen

Közös, multikulturális főzőcskézéssel és meseolvasással próbálják lerombolni bajorországi óvodákban és iskolákban a gyermekekben gyakran már kiskorban kialakuló, bevándorlókkal szembeni előítéleteket.

A nittendorfi evangélikus napközi közös főzőcskézési projektjének ötlete úgy született, hogy az óvónők felfigyeltek arra, miszerint a különböző nemzetek gyerekei napközben vitatkoznak, csatáznak - az étkezések alkalmával azonban teljes köztük az egyetértés.

Tanja Schmaus, az intézmény vezetője elmondta, hogy a gyermekek a szülői házból hozzák magukkal az előítéleteiket, azért a program során először meghívják a szülőket, hogy mutassák be nemzeti ételkülönlegességeiket a többieknek. Később a gyermekek is megpróbálják elkészíteni a finom ételeket.

"Egy kultúrát akkor lehet igazán megérteni, ha annak kulináris oldalával is megismerkedünk" - állapította meg az intézményvezető.

A 7-11 éves kicsik hónapokon keresztül gyűjtögették 23 állam fogásait. A gasztronómiai integráció során az idegen országokkal és azok lakóival is megismerkednek: az adott állam történelmét, lakóinak számát, a fővárosok nevét, és a nyelv legfontosabb szavait is megtanulhatják.

A projekt keretein belül az ezeket az információkat és a finomabbnál finomabb, különlegességnek számító ételek receptjeit tartalmazó multikulturális szakácskönyvet is megjelentetett az intézmény.

Egy regensburgi önkéntesszervezet meseprojektjében a nyelv áll a középpontban. Evelyn Kolbe-Stockert projektvezető elmondta, az iskolákban gyakoriak az olyan osztályok, amelyek tanulóinak nyolcvan százaléka bevándorló családokból származik. Ezért két általános iskolában újjáélesztették a történetmesélés hagyományát: általános iskolások olvasnak fel meséket az óvodásoknak. Kolbe-Stockert szerint a felolvasás és a történet elmagyarázása a bevándorló diákoknak önbizalmat ad: gyakorolják az új nyelvet, közben akár saját anyanyelvüket is használhatják.

Ha történetet felolvasó idegen anyanyelvű kisgyerekek számukra nehéz vagy ismeretlen szóba ütköznek, a történet hallgatói segítik ki őket. Az így kialakuló kötetlen, sokszor többnyelvű interakció a gyermekek közt lévő esetleges falakat mindenféle nyomás nélkül dönti le. Egyre jobban javuló többnyelvű beszédkészségükkel a kis felolvasók olykor kívülállóból egyenesen példaképpé válhatnak.

A projektet többször is kitüntették, a bajor szociális minisztérium pedig más iskolák számára is példaértékűnek tekinti.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×