Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Számítógépzseni négylábúak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kutyabarátok régóta bizonygatják, hogy négylábú barátaink okosabbak, mint azt a legtöbben gondolnák róluk. Bécsi kutatók be is bizonyították, hogy a kutyák remekül elboldogulnak a számítógépekkel is.

A kutyák képesek elvont gondolkodásra - állapították meg a Bécsi Egyetem kutatói, akik négy kutyát ültettek érintőképernyős számítógép elé. Fényképeket mutattak nekik, amelyeket az állatoknak osztályozniuk és kategorizálniuk kellett, s mint kiderült, erre éppen úgy képesek, mint az emberek - méghozzá külső segítség nélkül.

A fényképek kétféle témájúak voltak: kutyákat, illetve szép tájakat ábrázoltak. Az állatoknak egyszerre mutatták a kétféle képet, s ha a kutyát választották, jutalomfalatot kaptak.

Ezután újabb sorozat fénykép került a képernyőre - és a kutyák következetesen a jó fotóra "klikkeltek" - vagyis bebizonyították, hogy a kiképzés során tanultakat új körülmények között is képesek alkalmazni.

A kutatás harmadik szakaszában az állatoknak olyan képeket mutattak, amelyeken ismerős tájra montíroztak kutyát, illetve amelyek eddig ismeretlen tájat ábrázoltak. A négy alany ezúttal is következetesen a kutyás képet választotta ki.

"Az eredmények azt mutatják, hogy a kutyák képesek koncepciót kialakítani. Azt azonban lehetetlen megállapítani, hogy felismerték-e: az állat, amelyet látnak a képen ugyanolyan, mint amilyennel a futtatóban is szoktak találkozni" - magyarázta a kutatást vezető Friederika Range, aki szerint az érintőképernyős számítógép teljesen új lehetőségeket nyit a kutyák kognitív képességeinek vizsgálatában.

A teszten résztvevő négy kutya egy-egy border collie, egy border collie keverék, egy ausztrál pásztor és egy keverék volt; két nőstény és két kan.

Ugyanez a kutatócsoport korábban már megdöbbentő hasonlóságot fedezett fel a kutyák és az emberek viselkedésében; akkor az imitációs képességeket tanulmányozták. Kiderült, hogy a kutyák nem egyszerűen leutánozzák azt, amit látnak, hanem "értelmezik" is a látottakat.