eur:
392.77
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Számítógépzseni négylábúak

A kutyabarátok régóta bizonygatják, hogy négylábú barátaink okosabbak, mint azt a legtöbben gondolnák róluk. Bécsi kutatók be is bizonyították, hogy a kutyák remekül elboldogulnak a számítógépekkel is.

A kutyák képesek elvont gondolkodásra - állapították meg a Bécsi Egyetem kutatói, akik négy kutyát ültettek érintőképernyős számítógép elé. Fényképeket mutattak nekik, amelyeket az állatoknak osztályozniuk és kategorizálniuk kellett, s mint kiderült, erre éppen úgy képesek, mint az emberek - méghozzá külső segítség nélkül.

A fényképek kétféle témájúak voltak: kutyákat, illetve szép tájakat ábrázoltak. Az állatoknak egyszerre mutatták a kétféle képet, s ha a kutyát választották, jutalomfalatot kaptak.

Ezután újabb sorozat fénykép került a képernyőre - és a kutyák következetesen a jó fotóra "klikkeltek" - vagyis bebizonyították, hogy a kiképzés során tanultakat új körülmények között is képesek alkalmazni.

A kutatás harmadik szakaszában az állatoknak olyan képeket mutattak, amelyeken ismerős tájra montíroztak kutyát, illetve amelyek eddig ismeretlen tájat ábrázoltak. A négy alany ezúttal is következetesen a kutyás képet választotta ki.

"Az eredmények azt mutatják, hogy a kutyák képesek koncepciót kialakítani. Azt azonban lehetetlen megállapítani, hogy felismerték-e: az állat, amelyet látnak a képen ugyanolyan, mint amilyennel a futtatóban is szoktak találkozni" - magyarázta a kutatást vezető Friederika Range, aki szerint az érintőképernyős számítógép teljesen új lehetőségeket nyit a kutyák kognitív képességeinek vizsgálatában.

A teszten résztvevő négy kutya egy-egy border collie, egy border collie keverék, egy ausztrál pásztor és egy keverék volt; két nőstény és két kan.

Ugyanez a kutatócsoport korábban már megdöbbentő hasonlóságot fedezett fel a kutyák és az emberek viselkedésében; akkor az imitációs képességeket tanulmányozták. Kiderült, hogy a kutyák nem egyszerűen leutánozzák azt, amit látnak, hanem "értelmezik" is a látottakat.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×