eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

A hagyományos izzók végnapjai jönnek Európában?

A német környezetvédelmi miniszter levélben javasolta az Európai Bizottságnak, hogy tiltsa be a hagyományos, nem eléggé hatékony izzókat az Európai Unió területén. A bizottság nem zárkózik el a javaslattól, melyhez hasonlót Ausztrália a közelmúltban fogadott el.

A német környezetvédelmi miniszter levélben javasolta az Európai Bizottságnak, hogy az egész közösség területén fontolják meg a hagyományos izzók betiltását.

"Európa tovább már nem engedhet meg termékeket, amelyek - mint a hagyományos izzók - csak öt százalékos hatékonysággal működnek. Nézetem szerint szükséges lenne a törvényben bevezetni egy hatékonysági kritériumot" - írta Sigmar Gabriel.

A Sztavrosz Dimasz biztosnak címzett levél olyan tanulmányokat idéz, melyek szerint csak az izzók lecserélésével az Európai Unió évente 25 millió tonnával csökkenthetné a széndioxid-kibocsátást.

A hagyományos izzók egy drótszálon átvezetett elektromosság segítségével adnak fényt, ám a folyamat közben keletkező hő miatt nem eléggé hatékonyak. A fénycsőben használatos izzók jóval kevesebb energiát fogyasztanak ugyannyi fény előállításához.

Az Európai Unió biztosa mindenesetre azt nyilatkozta, hogy nyitott minden javaslatra. "Jelenleg azt vizsgáljuk, hogy kidolgozhatunk-e egy európai előírást a környezetbarát izzók használatára" - nyilatkozta a német Focus magazinnak Sztavrosz Dimasz.

Pár napja az ausztrál kormány döntött úgy, hogy 2010-ig betiltja a hagyományos izzók használatát.

Címlapról ajánljuk
Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Az extrém idei nyár után az esővíz megtartása és tárolása különösen fontossá vált. A Wavin Magyarország koncepciója szerint szemléletet kellene váltanunk, nem az a lényeg, hogy az esővizet minél gyorsabban elvezessük, hanem az, hogy amikor esik, akkor azt felfogjuk, tároljuk, és okosan, hosszabb idő alatt tudjuk felhasználni.

Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik megjelenésével olyan sérülésekkel találkoznak a traumatológián, amelyekkel korábban soha – mondta az InfoRádióban Molitorisz Dániel. A traumatológus, gyermekortopéd szakorvos szerint a bukósisak viselése egyértelműen kötelező, de eséskor az egyéb védőfelszerelések is segíthetnek elkerülni a súlyos, olykor maradandó sérüléseket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×