eur:
393.09
usd:
366.48
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Életveszélyes anyagokat csempésznek az ételekbe

Az úgynevezett transz-zsírok élettani hatása sokkal károsabb, mint az állati zsiradékoké - hívta fel a figyelmet a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke azután, hogy New York város polgármestere megtiltotta a transz-zsírok használatát a pizzériákban, a büfékben és a péküzletekben. Halmy László professzor azonban nem túl derűlátó: szerinte még sokáig előfordul majd, hogy a termékekbe "belecsempészik" a transz-zsírokat.

A transz-zsírsavak a telített zsírsavaknál, például a disznózsírnál is sokkal nagyobb mértékben okoznak érelmeszesedést, vagy ennek következtében szívinfarktust. Ezét nagy jelentősége van a New York-i lépésnek - mondta Halmy László.

A Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke szerint az élelmiszeriparban - amely nagy mennyiségben használ transz-zsírsavakat tartalmazó készítményeket - rendelkezésre állnak a megfelelő és egészségesebb alternatívák, kizárólag az a kérdés, hogy akarja-e az élelmiszeripar az egészségesebb megoldást használni.

Sokára tűnnek majd el

Halmy László azonban nem túl otpimista, úgy véli: sok idő lesz, mire eltűnnek a transz-zsírsavakat tartalmazó készítmények.

A szakember ugyanakkor megjegyezte: ha nem is sikerül teljesen kiirtani az ételekből a transz-zsírsavakat, már az is előrelépés, ha sikerül lecsökkenteni a mennyiségüket. Kis mennyiségben ugyanis már nem okoznak akkora károkat.

Miért hívják transz-zsírsavnak?

A zsírsavláncot úgy kell elképzelni, hogy egymás mellett szénatomok vannak, és az egymáshoz kapcsolódó szénatomok mindegyikéhez hidrogénatomok kötődnek.

Ha a hidrogénatomok nem mind a zsírsavlánc egyik oldalán helyezkednek el, hanem a túloldalon, átellenes irányban is találhatóak hidrogénatomok, akkor beszélünk transz-zsírsavról.

Milyen élelmiszerekben van transz-zsír?

A kérődző állatok, például a tehén teje és testzsírja természetesen is tartalmaz telítetlen zsírokat, de csak kis mennyiségben. Transz-zsírok az élelmiszerek feldolgozásakor keletkeznek. A hidrogénezett növényi olajok különösen sok ilyen molekulát tartalmaznak.

Az olajokat azért hidrogénezik, hogy megnöveljék eltarthatóságukat és ízstabilitásukat. A hidrogénezés az olajok, növényi zsírok olvadáspontját is megemeli, így használják például margarinok előállításához is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×