INFORÁDIÓ 
2020. január 25. szombat
Pál

skócia

2020.01.23. 09:39

Nem volt hosszú a pingpong, Johnson áttolta a célvonalon a brexitet

Átment a célvonalon a brexit – így jellemezte Boris Johnson miniszterelnök, hogy a brit parlament végül elfogadta az Európai Unióból történő brit kilépésről szóló törvényt. A szigetország hivatalosan a jövő héten távozik, közben újabb vita bontakozhat ki az EU-val.
2020.01.14. 13:35

Johnson nemet mondott a skótoknak

Elutasította az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezését Boris Johnson brit miniszterelnök.
2019.12.19. 14:08

Újabb lépés a skót függetlenség felé

A skót miniszterelnök hivatalosan is felszólította a brit kormányt annak lehetővé tételére, hogy a skót parlament dönthessen az újabb függetlenségi népszavazás kiírásáról.
2019.12.16. 10:05

Nagyot nyert a Skót Nemzeti Párt, előszedi a függetlenség kérdését

"Skóciát nem lehet Nagy-Britannia börtönében tartani" – ezt üzente a brit választásokon jól szerepelt Skót Nemzeti Párt vezetője Boris Johnson újraválasztott miniszterelnöknek. Nicola Sturgeon pártja újabb skóciai függetlenségi népszavazást követel, amit a kormányfő várhatóan elutasít.
2019.12.05. 18:23

Brexit: a skótok a sötétbe ugorhatnak a kiválással

Skóciában a Nemzeti Párt azt tűzte zászlajára, hogy aki mellettük áll, a brexit előli menekülés mellett van - erről és a közelgő brit előre hozott választások egyéb kampánytémáiról - egészségügytől oktatásig - mondta az InfoRádióban Magyarics Tamás külpolitikai szakértő.
2019.11.06. 14:03

Karnyújtásnyira kerülhet a skót függetlenség

Lehetőség nyílhat a skót függetlenség, vagy legalábbis az erről szóló népszavazás kiharcolására, amennyiben az előre hozott brit parlamenti választáson a Skót Nemzeti Párt megszerzi a skótok szavazatának többségét – véli a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.
2019.09.27. 17:23

A Munkáspárt mellé állhat a skót miniszterelnök

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök egyenes utalást tett arra, hogy támogatna egy olyan ideiglenes brit kormányt, amelynek élén a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn állna.
2019.09.12. 10:01

Skóciai gyomros: lehet, hogy jogilag fel sincs függesztve a brit parlament

Egy skóciai fellebbviteli bíróság szerint jogsértő volt a brit parlament felfüggesztése. Minden motívum hatalmas nyomás alá helyezi a brexitre készülő Boris Johnson miniszterelnököt, aki azonban egyelőre hajthatatlan. A végső szót a jövő héten mondja ki a brit Legfelsőbb Bíróság.
2019.08.06. 19:04

A skótok többsége már nem maradna

A skótok többsége a függetlenségre szavazna a Nagy-Britanniától való kiszakadásról szóló újabb népszavazáson egy frissen készült közvélemény-kutatás szerint.
2019.05.30. 11:30

Törvényt adtak ki Skóciában az autonómiáról

A skóciai részleges autonómia kormánypártja szerdán publikálta a brit államból való kiszakadás módját leíró törvényt. Ugyan egy függetlenségi népszavazást csak a központi, londoni kormány írhat ki, a skót törvény szerint „a demokráciát övező botrány” lenne, ha megtagadnák a választási lehetőséget a skót néptől.
2019.05.03. 16:38

Akár még ír egységet is hozhat a brexit, de minden Londonon múlik

Néhány nappal azután, hogy Skócia jelezte, kampány indul az ország függetlenségéért, a brexitkáoszban egyesek már körvonalazódni látják az Ír-sziget egyesítését - ez több felmérésből is kiderült már. Függetlenségi népszavazást ugyanakkor csakis a brit kormány írhat ki.
2019.04.29. 18:01

Óriási kampány indul Skócia függetlenné válásáról

Skóciának függetlenné kell válnia – mondta a brit országrész autonómiáját követelő Skót Nemzeti Párt vezére. A nemzeti beállítottságú politikai erő most a függetlenség gazdasági előnyeiről akarja meggyőzni a szavazókat, közel két és félmillió otthonba eljuttatva üzenetét.
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018