INFORÁDIÓ 
2019. november 22. péntek
Cecília

skócia

2019.11.06. 14:03

Karnyújtásnyira kerülhet a skót függetlenség

Lehetőség nyílhat a skót függetlenség, vagy legalábbis az erről szóló népszavazás kiharcolására, amennyiben az előre hozott brit parlamenti választáson a Skót Nemzeti Párt megszerzi a skótok szavazatának többségét – véli a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.
2019.09.27. 17:23

A Munkáspárt mellé állhat a skót miniszterelnök

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök egyenes utalást tett arra, hogy támogatna egy olyan ideiglenes brit kormányt, amelynek élén a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn állna.
2019.09.12. 10:01

Skóciai gyomros: lehet, hogy jogilag fel sincs függesztve a brit parlament

Egy skóciai fellebbviteli bíróság szerint jogsértő volt a brit parlament felfüggesztése. Minden motívum hatalmas nyomás alá helyezi a brexitre készülő Boris Johnson miniszterelnököt, aki azonban egyelőre hajthatatlan. A végső szót a jövő héten mondja ki a brit Legfelsőbb Bíróság.
2019.08.06. 19:04

A skótok többsége már nem maradna

A skótok többsége a függetlenségre szavazna a Nagy-Britanniától való kiszakadásról szóló újabb népszavazáson egy frissen készült közvélemény-kutatás szerint.
2019.05.30. 11:30

Törvényt adtak ki Skóciában az autonómiáról

A skóciai részleges autonómia kormánypártja szerdán publikálta a brit államból való kiszakadás módját leíró törvényt. Ugyan egy függetlenségi népszavazást csak a központi, londoni kormány írhat ki, a skót törvény szerint „a demokráciát övező botrány” lenne, ha megtagadnák a választási lehetőséget a skót néptől.
2019.05.03. 16:38

Akár még ír egységet is hozhat a brexit, de minden Londonon múlik

Néhány nappal azután, hogy Skócia jelezte, kampány indul az ország függetlenségéért, a brexitkáoszban egyesek már körvonalazódni látják az Ír-sziget egyesítését - ez több felmérésből is kiderült már. Függetlenségi népszavazást ugyanakkor csakis a brit kormány írhat ki.
2019.04.29. 18:01

Óriási kampány indul Skócia függetlenné válásáról

Skóciának függetlenné kell válnia – mondta a brit országrész autonómiáját követelő Skót Nemzeti Párt vezére. A nemzeti beállítottságú politikai erő most a függetlenség gazdasági előnyeiről akarja meggyőzni a szavazókat, közel két és félmillió otthonba eljuttatva üzenetét.
2019.04.25. 15:36

Kirángathatja Skóciát az EU-ból a brexit

A brexit miatt második népszavazást akar Skócia függetlenségéről a brit országrész kormányfője. Az akár Nagy-Britannia lassú felbomlásához vezető voksolást 2021-ben szeretnék megtartani, de London engedélye nélkül nem lehetséges.
2019.04.24. 17:55

Újabb népszavazás jöhet a skót függetlenségről

A skót miniszterelnök szerint még a jelenlegi parlamenti időszakban, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségéről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból. A brit kormány illetékes minisztere visszautasította a felvetést.
2019.01.24. 11:20

Őrizetbe vették a volt skót kormányfőt

Őrizetbe vették csütörtökön Alex Salmond volt skót miniszterelnököt. A skóciai rendőrség - Police Scotland - szóvivőjének bejelentése szerint vádat is emeltek a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) egykori vezetője ellen.
2018.10.08. 08:54

Újra téma a skót függetlenség a brexit miatt

A skót nemzeti autonómia kormánypártja szinte bizonyosan támogatni fog egy második brit népszavazást az európai uniós tagságról - erről beszélt Skócia első minisztere. A brit lakosság töredékét adó skótok két évvel ezelőtt határozottan az uniós tagság mellett voksoltak, szemben az angol többséggel.
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018