INFORÁDIÓ
2021. április 18. vasárnap
Andrea, Ilma

kormányválság

2021.03.30. 16:15

Robert Fico bohózatnak tartja a kormányfőcserét

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök a pozsonyi Grassalkovich-palotában fogadta Eduard Hegert, az OĽaNO pénzügyminiszterét, aki a szlovák kormányválság lezárulásával megszerezte a koalíciós pártok támogatását a kormányalakításhoz. Az államfő elfogadja Igor Matovič miniszterelnök lemondását, ezt követően új kormány alakul Szlovákiában.
2021.03.25. 11:37

A miniszterek egyharmada már lemondott a Matovič-kormányban

Még mindig nem lehet tudni, hogy végződik a több mint két hete húzódó kormányválság Szlovákiában. A Szabadság és Szolidaritás nevű liberális párt miniszterei távoznak, a legnagyobb kormánypárt, az Igor Matovič miniszterelnök vezette OĽaNO védelmi minisztere pedig azt mondja, az államfő nyitott kapukat dönget, amikor távozásra szólítja fel a kormányfőt.
2021.03.23. 15:37

Két nap alatt két miniszter is lemondott a Matovic-kormányban

Igor Matovič kormányának újabb két minisztere nyújtotta be a lemondását. A szlovák kormányfő legnagyobb bírálója, Richard Sulík gazdasági miniszter állt fel a székéből azzal, hogy pártja, a Szabadság és Szolidaritás ezzel teljesítette a miniszterelnök személyi feltételeit, így sor kerülhet a kormány átalakítására. Hasonlóképp cselekedett Mária Kolíková igazságügyi miniszter is. A labda most Igor Matovič térfelén pattog. A tárgyalások folytatódnak, a türelem pedig egyre fogy. 
2021.03.22. 17:45

Bejelentette lemondását a szlovák gazdasági miniszter

Bejelentette lemondását Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter, a négypárti szlovák kormánykoalíció egyik kisebb, liberális pártjának, a liberális Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) az elnöke pozsonyi sajtótájékoztatóján hétfőn. Richard Sulík a kormány harmadik minisztere, aki távozik posztjáról két héten belül.
2021.03.22. 16:44

Igor Matovič csak feltételekkel hajlandó távozni a kormány éléről

A szlovák kormányfő kész lemondani a miniszterelnöki posztról, de csak abban az esetben, ha a koalíciós partnerek teljesítik több feltételét. Egyebek mellett a gazdasági miniszter kormányból való távozását szabta feltételül, valamint azt, hogy a miniszteri posztokat a múlt évi parlamenti választás eredményei alapján osszák el.
2021.03.22. 06:30

Lemond a szlovák kormányfő, ha a koalíciós társai is lemondanak

Igor Matovic szlovák miniszterelnök bejelentette: hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más posztot betölteni a kormányban, ha koalíciós partnerei teljesítik korábban tett ígéreteiket, és távoznak az általuk betöltött posztokról – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség.
2021.03.16. 18:46

Recseg-ropog a szlovák kormánykoalíció

Miután hétfőn a négypárti kormánykoalícióból két párt is távozásra szólította fel Igor Matovič miniszterelnököt, a harmadik bejelentette, hogy a koalíciós válság mielőbbi megoldásának érdekében lemond az általa jelölt munkaügyi miniszter.
2021.03.16. 07:34

Ultimátumig fajult a helyzet a szlovák koalíciós válságban

Múlt csütörtökön még azt mondták, megegyeztek a közös folytatásról, mára viszont ismét elharapódzott a viszony a szlovák koalíciós pártok között, Igor Matovič kormányának így egyre bizonytalanabb a sorsa. A miniszterelnököt már saját koalíciós partnerei is lemondásra szólították fel. A Szabadság és Szolidaritás nevű párt ultimátumot is adott: ha Matovič jövő szerdáig nem mond le, akkor a párt kilép a kormányból.
2021.01.20. 14:05

Mark Rutte beismerte felelősségét

A holland ügyvivő kormányfő beismerte személyes felelősségét abban a nagy port felkavaró családtámogatási botrányban, amely a kormány lemondásához vezetett – írja az NlTimes Holland hírportál.
2021.01.15. 12:27

Még ma lemondhat a teljes holland kormány

Újabb szakaszába léphet a holland közéletet hónapok óta foglalkoztató családipótlék-botrány: sajtóvárakozások szerint pénteki kabinetülésén lemondhat a Rutte-kormány, megelőzendő, hogy jövő kedden a parlament vonja meg tőle a bizalmat.
2021.01.14. 20:39

A jelen olasz kormányválság igazából személyek csatája

Az olasz kormányválság valamennyi elemzője egyetért, hogy az azt kiváltó korábbi miniszterelnök Matteo Renzi igazából sem kormányt váltani, sem új választást nem akar. Egyetlen célja Conte gyengítése, ami nem biztos, hogy sikerülni fog.
2021.01.14. 12:23

Vészesen szűkül az olasz miniszterelnök mozgástere

Matteo Renzi, az Élő Olaszország párt vezetője szerdán bejelentette, hogy pártjának miniszterei kilépnek Giuseppe Conte kormányából, amely így elveszíti szenátusi többségét. Conte két út között választhat: vagy benyújtja lemondását és újabb kormányalakítási mandátumot kér az államfőtől, vagy a gazdasági helyreállítási program parlamenti szavazásán kér bizalmat – mondta az InfoRádiónak Molnár Anna Olaszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2021.01.13. 12:13

Még ma robbanhat az olasz kormánykoalíció

A Matteo Renzi vezette Élő Olaszország párt miniszterei tartózkodtak a járvány utáni gazdasági program forrásai felhasználásáról tartott éjszakai kormányülésen, amely után Renzi szerda délutánra ígérte bejelentését, hogy pártja a Conte-kormányban marad-e, vagy felborítja a kormánytöbbséget.
2021.01.03. 18:20

Megingott az olasz miniszterelnök alatt a szék

Kormányválság veszélyével indult az év az olasz politikában, miután a legkisebb kormánypárt, az Élő Olaszország csütörtökig adott ultimátumot Giuseppe Conte miniszterelnöknek, az ellenzék pedig egy nap alatt százezer aláírást gyűjtött össze a kormányfő lemondatására.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018