INFORÁDIÓ
2021. június 13. vasárnap
Anett, Antal

evolúció

2021.05.01. 06:58

Hiányzó evolúciós láncszemre bukkantak

Arra következnek, hogy az állatok evolúciója előtti korai események az édesvizekben, például tavakban mehettek végbe, nem pedig az óceánban.
2021.01.15. 05:40

Az óriásfarkas messzebb volt a farkastól, mint tőlünk a csimpánz

Óriásfarkasok megkövesedett maradványain végzett DNS-vizsgálatok szerint a Trónok harca című népszerű sorozattal "ismertté vált" ősi ragadozók csupán távoli rokonai a modern farkasoknak. (A fotón: jelenet a Trónok harcából, óriásfarkassal.)
2020.02.24. 21:36

A kórokozók nyomonkövetésével megelőzhetők lennének a járványok

Egy négylépcsős protokoll bevezetésével megjósolhatók lennének a koronavírus járványhoz hasonló fertőzések - állítja az Ökológiai Kutató Központ és a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének tanulmánya. A protokollt kidolgozó munkacsoport tagja szerint olcsóbb lenne a megelőzésre áldozni, mint a járvány okozta károkat kezelni. 
2019.05.20. 05:18

Ősmadárra bukkantak Németországban

Az egyik legelső, a hüllőkből kifejlődött madárfaj fosszíliáit fedezték fel Dél-Németországban. A jura időszakban, mintegy 150 millió évvel ezelőtt élt ősmadár a második felfedezett madárfaj ebből a földtörténeti korszakból.
2019.05.12. 09:00

Feltámadt egy 136 ezer éve kihalt madár

Az állat remek példája annak a ritkán megfigyelhető jelenségnek, amikor egy faj akár más korban és helyszínen bukkan fel a bolygón adott esetben akkor is, ha az ősei már kipusztultak.
2018.12.22. 08:25

Felpörgettük az evolúciót

A modern korban gyorsabban változtatta az embert az evolúció, mint korábban bármikor: az orvostudomány és a technológia nem állította meg, hanem felgyorsította a folyamatot - állapította meg egy osztrák biológus.
2018.07.18. 20:53

Önjáró drónrajokat hoztak létre magyar kutatók

Biológiai motivációjú algoritmusokat és az evolúció elvét használták az új csoportos drónvezérlés megalkotásához az ELTE kutatói, akik a nagy egyedszámú drónrajok önszerveződő repüléséről címlapfotós közleményt adtak közre a Science Robotics tudományos folyóirata júliusi számában.
2018.04.15. 08:30

Árulkodóak a génekben hordozott családfák

Az evolúció első néhány évmilliárd évéből szinte egyáltalán nem rendelkezünk fosszíliákkal, így kézzel fogható bizonyítékokkal sem. Az MTA és az ELTE közös Lendület Evolúciós Genomika Kutatócsoportja szerint a megoldást mindannyian magunkban hordozzuk: a gének ugyanis öröklődésük során magukban hordozzák családfáikat. Erről Szöllősi Gergely János, a kutatócsoport vezetője beszélt az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában.
2018.01.20. 12:00

Magyarok kutatják a több száz millió éves evolúció titkait

A gombák vizsgálata segíthet választ adni az emberi evolúció ősi kérdéseire. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa nemrég elnyerte az Európai Kutatási Tanács másfél millió eurós támogatását programjának folytatásához.
2017.01.31. 19:36

Magyarok a rejtélyes replikánsok nyomában

Az élet keletkezését kutató magyar tudósok fontos lépést tettek afelé, hogy modellezzék a több milliárd éve lejátszódó folyamatokat. „Feltételezéseink szerint az RNS-világ volt az első olyan lépés, amikor az anyag élő állapota létrejöhetett. Mára eljutott odáig a biokémia, hogy ez a folyamat valóban kísérletileg lejátszhatóvá vált” - mondta az InfoRádió Szigma – a holnap világa című tudományos magazinműsorban Szilágyi András evolúcióbiológus, a magyar kutatócsoport tagja.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018