INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

alkotmánybíróság

2020.08.05. 15:41

Az AB lépett a népszavazási törvény ügyében

A jövőben nem kell a Nemzeti Választási Irodának (NVI) vissza nem adott népszavazási ívek után, darabonként ezer forint bírságot fizetni – döntött az Alkotmánybíróság (AB).
2020.07.15. 16:01

Elutasították az óvást a Trianon-törvény ügyében

Nem sérti a román alaptörvényt a trianoni békeszerződés évfordulóját ünnepnappá nyilvánító törvény, amelyet májusban szavazott meg a bukaresti képviselőház - állapította meg szerdán az alkotmánybíróság.
2020.06.17. 11:55

Az Alkotmánybíróság is megszólalt a rémhírterjesztési szabályokról

Nem alkotmányellenesek a rémhírterjesztésre járvány idején vonatkozó szabályok, ugyanakkor csak olyan tény közlését fenyegetik büntetéssel, amelynek hamisságáról az elkövetőnek már az elkövetéskor tudnia kellett - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) határozatában.
2020.06.16. 13:47

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság az erdőtörvény 2017-es módosításának több rendelkezését

A testület az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi Xxxvii. törvény 2017. évi módosításának számos elemét megsemmisítette, köztük az állami erdőkben engedélyezett tarvágásról, valamint a Natura2000-es területek szabályozásával kapcsolatos részeket. A természetvédők egyhangúlag üdvözölték a döntést.
2020.05.21. 08:37

Alkotmánybíróság dönt az újpesti címervitában

A legmagasabb bírósági fórumokhoz fordult az Újpesti Torna Egylet (UTE) a futballklub arculati elemeinek - jellemző színeinek, címerének - megváltoztatása miatt - írja a Magyar Nemzet.
2020.05.14. 20:35

Német alkotmánybíróság: ez egy jó döntés Európának

Nincs veszélyben az Európai Unió Bíróságának tekintélye, és nincsen semmi rendkívüli abban, hogy nézeteltérések támadnak bíróságok között - mondta a német alkotmánybíróság elnöke egy lapinterjúban a testület egy minapi ítéletével kapcsolatban, amellyel szembefordult az uniós bírósággal.
2020.05.13. 18:58

Várhelyi Olivér: a német ítélet nem előzmények nélküli, ám az üzenete példátlan

Kötelezettségszegési eljárást indíthat az Európai Bizottság a német kormány ellen egy alkotmánybírósági ítélet miatt, amely szembeszegül az Európai Unió Bíróságával – jelezték állásfoglalásaikban a brüsszeli bizottság vezetői. A német alkotmánybírósági döntés azonban nem előzmények nélküli, hívta fel a figyelmet az InfoRádió Aréna című műsorában Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa.
2020.05.12. 09:12

Az egész uniós válságkezelés borulhat a német ítélet nyomán

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárással fenyegeti Németországot egy alkotmánybírósági ítélet miatt. A testület a napokban önkényesnek nevezte az Európai Unió Bíróságának az Európai Központi Bank egy 2015-ben indított kötvényvásárlási programjáról szóló határozatát, és kimondta, hogy Németország csak akkor vehet részt kötvényvásárlások finanszírozásában, ha az EKB három hónapon belül igazolja, hogy a program nem jár aránytalan gazdaságpolitikai hatásokkal. Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint az ítélet a mostani válság kezelését is befolyásolhatja.
2020.03.24. 14:19

Megválasztották az Alkotmánybíróság új tagját

Az Országgyűlés kedden alkotmánybíróvá választotta Juhász Miklós jogászt, a Gazdasági Versenyhivatal elnökét, aki a közelmúltban elhunyt Balsai István volt igazságügyi miniszter helyét foglalhatja el a tizenöt tagú testületben.
2020.02.17. 22:25

Rendkívüli parlamenti ülés lehet csütörtökön - a nap hírei

A börtönviszonyok miatti kártalanítások kifizetésének leállítását kezdeményezte a kormány. Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzéki pártok a módosított országgyűlési törvény és a házszabály miatt. Karanténba kerül az óceánjáró hajóról hazatért két magyar állampolgár. A nap legfontosabb hírei február 17-én.
2020.02.12. 12:01

A Mol-vezér javára döntött a szlovák alkotmánybíróság

Jogsértőnek találta a Mol elnök-vezérigazgatója elleni elfogatóparancs kiadását a kassai székhelyű szlovák alkotmánybíróság. A taláros testület megállapította, hogy a főügyészség 2015-ben nem folytatott előzetes vizsgálatot az ügyben, amivel megsértette Hernádi Zsoltnak az igazságos eljárásra és egyéb jogi védelemre vonatkozó alapvető jogait.
2020.01.06. 09:30

Kárpótlást kapnak a boltosok

Az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő azáltal, hogy az elektromos cigaretta és a kapcsolódó termékek kiskereskedelmének koncesszióköteles dohányboltokra korlátozásával egyidejűleg nem rendelkezett a vállalkozáshoz való jog korlátozásával érintettek megfelelő kompenzációjáról.
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018