INFORÁDIÓ 
2020. május 25. hétfő
Orbán

agykutatás

2020.01.12. 16:39

Az agysérülések kezelésénél hozhat új terápiákat egy magyar felfedezés

Egy új, az agysérülést érzékelő kommunikációs útvonalat fedeztek fel az agyban magyar tudósok. A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Neuroimmunológia Kutatócsoportja egyrészt új tudománytémát indított útnak az agyi immunfolyamatok vizsgálatával, másrészt a további kutatások új terápiák kidolgozásához vezethetnek a stroke és más idegrendszeri eredetű betegségeknél.
2019.11.30. 12:30

Különleges felfedezést tettek magyar agykutatók

Magyar kutatók felfedeztek egy sejtcsoportot az agyban, amely a negatív tapasztalatok feldolgozásában játszik jelentős szerepet. A későbbiekben ez a akár a depresszió kezelésében is fontos lehet – mondta el az InfoRádiónak a kutatást vezető Nyiri Gábor.
2019.05.24. 17:07

Újabb részletek a szenzációs magyar felfedezésről

Az emlékezésért és egyben a felejtésért is felelős új idegpályát fedeztek fel magyar kutatók. Az alapkutatás eredményeit a világ egyik vezető tudományos folyóiratában, a Science-ben jelentették meg - ide évek óta nem kerültek be magyarok. Emlékek, érzelmek, felejtés - Nyiri Gábor kutatásvezetőt kérdeztük.
2019.05.23. 20:20

Szenzációs magyar felfedezés

Több év után újra magyar eredmény a Science-ben: az emlékek kialakulásában alapvető szerepet játszó idegpályát találtak a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének (KOKI) kutatói. A felfedezés új utakat nyithat a memóriaproblémák és a szorongásos betegségek kezelésében is. Nyiri Gábor és kutatócsoportjának eredményét a világ egyik vezető tudományos folyóirata, a Science közölte.
2018.10.28. 20:01

Nagy magyar felfedezés a stresszről és az álmatlanságról

Egy most felfedezett idegsejthálózat felelős azért, hogy beállítsa agyunk éberségi állapotát. Az MTA kutatóinak, Acsády Lászlónak, Mátyás Ferencnek és munkatársaiknak az eredménye utat nyithat az alvászavarok kezelése és radikálisan új típusú altatók fejlesztése felé. A felfedezést leíró cikk az idegtudomány legrangosabb lapjában, a Nature Neuroscience-ben jelent meg.
2017.07.08. 07:24

Kitörölhetjük az agyunkból a dohányzást

Egy új, magyar kutatók közreműködésével végzett kutatás segítségével könnyebben leszokhatunk a dohányzásról, hatékonyabban tanulhatunk és számos pszichiátriai betegséget gyógyíthatunk – adta hírül a 24.hu.
2017.03.09. 20:50

Új kísérletek indulnak a gyerekkori agydaganatok kezelésére

Több mint száz beteg bevonásával kutatást indít a Semmelweis Egyetem Kettes Számú Gyermekgyógyászati Klinikája. A gyermekkori agydaganatok genetikai hátterét kutatva azt reméljük, hogy a mostani 50 százalékos túlélési arányon nagyban tudunk javítani, és új gyógyszereket fejlesztünk ki a gyermekkori agydaganat kezelésére – mondta az InfoRádiónak Szabó András, a Semmelweis Egyetem Kettes Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója.
2017.03.08. 05:05

Agykutatók újabb sokkoló felfedezései

A fejsérülések rossz hatással lehetnek több száz génre az agyban, és növelik neurológiai, pszichiátriai rendellenességek széles körének magas kockázatát a Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i intézményének (UCLA) kutatói szerint.
2017.02.22. 09:20

Magyar kutatók felfedezése az „agy útjelzőiről”

Olyan idegsejtcsoportot fedeztek fel magyar tudósok a felnőtt agyvelőben, amely az újonnan keletkező agysejtek vándorlását szabályozza. „Az a megfigyelésünk, hogy ezeket a sejteket sérüléssel aktiválni tudjuk, arra utal, hogy talán megvan a lehetőség arra, hogy egy távolabbi lépésként tudatosan befolyásolni, aktiválni tudjuk őket, és ezáltal az újonnan született sejteket a helyére juttathassuk” - mondta Alpár Alán, a Semmelweis Egyetem Anatómia- Szövet- és Fejlődéstani Intézetének tudományos igazgatóhelyettese az InfoRádió Szigma - a holnap világa című tudományos magazinműsorban.
2017.02.14. 19:00

Áttörés közelében járnak magyar agykutatók

Világszenzáció lehet, hogy nemcsak alvó, hanem mozgó, éber kísérleti állatok agyát is nagy sebességgel lehet vizsgálni egy új módszerrel, amelyet magyar kutatók fejlesztettek ki. „Az lesz majd egy nagy áttörés, ha ezt a technikát be tudjuk vezetni az orvosi alkalmazásokban is. Azon dolgozunk most, hogy mielőbb eljussunk odáig, hogy humán orvosi vizsgálatokat tudjunk végezni diagnosztikai vagy terápiás céllal” - mondta az InfoRádió "Szigma - A holnap világa" című magazinműsorában Rózsa Balázs agykutató.
2017.01.10. 19:00

Az agyát védi, ha legyőzi a stresszt

Civilizációs betegségeink - a magas vérnyomás, az elhízás, a cukorbetegség, az érelmeszesedés vagy a stressz – gyulladt állapotban, valósággal állandó készültségben tartják a szervezetet. Ez a készültség azonban hosszú távon többet árt, mint használ, és az eredménye sokszor az, hogy nagy baj történik az agyban. Ezen a kutatási témán dolgozik a friss ERC Consolidator Grant ösztöndíj nyertese, Dénes Ádám, aki a Szigma - a holnap világa című magazinműsorunkban beszélt a részletekről.
2016.12.04. 17:30

Fontos magyar felfedezés az emberi agyról

Ősidők óta foglalkoztat bennünket, hogy mi, emberek miben különbözünk az állatoktól. Volt időszak, amikor maga az összehasonlítás is eretnekségnek számított. A tudomány fejlődésével és az evolúció elméletének általános elfogadásával ma már tudjuk, hogy nagyon is közeli rokonságban állunk nemcsak az emberszabású majmokkal, de a DNS-ünk viszonylag nagyfokú egyezést mutat mondjuk az éti csigáéval is. Egészen mostanáig úgy tartották a kutatók, hogy az agyunk a főemlősök agyától főleg méretében és barázdáltságában különbözik. A legújabb eredmények viszont arra utalnak, hogy vannak olyan egyedi tulajdonságok az emberi agykéregben, amik talán lehetővé teszik, hogy az ember, a fajunk ennyire kiemelkedik szellemi képességek tekintetében az élővilágból – mondta Szegedi Viktor, a Szegedi Tudományegyetem kutatója az InfoRádió Szigma – a holnap világa című magazinban.
2016.11.30. 19:03

A legfelsőbb döntéshozók sem tudják, hogy a legnagyobb terhet az agy betegségei jelentik

A legfelsőbb döntéshozók nincsenek tisztában azzal, hogy a társadalomra a legnagyobb szociális és egészség-gazdasági terhet az agy betegségeinek ellátása jelenti - hívta fel a figyelmet az InfoRádió Aréna című műsorában Freund Tamás neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke. Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója az optogenetikával és az éntudattal kapcsolatos kutatási eredményekről is beszámolt.
2016.11.29. 20:08

Rejtély az emberi agyban - magyar kutatók sikere

Magyar tudósok megállapították, hogy az emberi agy nem csak méretében és barázdáltságában különbözik más emlősökétől, hanem minőségileg is kiemelkedik az állatvilágból. Az áttörést az hozta, amikor sikerült megmérni, hogy mennyivel erősebb a jelkapcsolat az emberi agysejtek között – hangzott el az InfoRádió Szigma – A holnap világa című magazinműsorában.
2016.11.16. 21:04

Fiatal emberek vérével javítható az idősek agya

Idős egereket fiatalítottak meg fiatal emberek vérplazmájával amerikai kutatók, az állatoknak javult az emlékezőképességük, kognitív funkcióik és fizikai képességeik is. A módszert jelenleg Alzheimer-kórban szenvedő embereknél próbálják ki a szakemberek.
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018