INFORÁDIÓ 
2019. május 27. hétfő
Hella

észak-írország

2019.05.03. 16:38

Akár még ír egységet is hozhat a brexit, de minden Londonon múlik

Néhány nappal azután, hogy Skócia jelezte, kampány indul az ország függetlenségéért, a brexitkáoszban egyesek már körvonalazódni látják az Ír-sziget egyesítését - ez több felmérésből is kiderült már. Függetlenségi népszavazást ugyanakkor csakis a brit kormány írhat ki.
2019.04.25. 10:26

Mi köze az Új IRA-nak a régihez?

Az Új IRA nevű katolikus, britellenes, szakadár militáns csoport vállalta magára a Londonderryben csütörtök éjszaka történt lövöldözést. A szervezet a fiatal újságírónő meggyilkolásáért részvétét fejezte ki, mint írták: „az ellenség elleni támadás során vesztette életét”. Mit lehet tudni erről az új fegyveres szervezetről?
2019.04.23. 06:18

Az új IRA jelentkezett az újságíró-gyilkosság elkövetőjeként

Az "új IRA" nevű szakadár britellenes katolikus militáns csoport jelentkezett egy az északír sajtónak eljuttatott levélben a Londonderryben csütörtök éjszaka történt lövöldözés elkövetőjeként, amiben meggyilkoltak egy fiatal újságírónőt - közölték hírügynökségek keddre virradóra.
2019.03.14. 15:12

Észak-Írország retteghet a körvonalazódó brexittől

Az alku nélküli kiválás veszélyeire figyelmeztettek a kényes státuszú brit régió üzleti vezetői. Mások szerint a brit kormány vámszabálytervezete nyomán a térség a csempészek paradicsoma lehet, mert kiskaput kínál a vámhatárok megkerülésére.
2019.03.12. 13:03

Fontos lépés történt a rendezett brexit felé

Soha nem volt akkora esély arra, hogy a brit parlament elfogadja a kormány megállapodástervezetét, mint most, miután Theresa May brit miniszterelnök és az Európai Unió képviselői megállapodtak a tartalékmegoldás időkorlátjáról - vélekedett az InfoRádióban Magyarics Tamás.
2019.02.19. 08:35

Brexit: erőszakot hozhat a rendezetlen kilépés

A "kemény határral” az erőszak is visszatérne Észak-Írországba – figyelmeztet egy tanulmány arra, mi történhet, ha Nagy-Britannia szabályozatlan módon lépne ki az Unióból. Ennek nyomán bizonyosan bevezetnék a határellenőrzést az Ír Köztársaság és Észak-Írország között, ami kihathat az ottani békére.
2019.01.15. 16:34

Brexit - esélylatolgatások a szavazás előtt

Továbbra sem fogadja el a legnagyobb észak-írországi párt a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, így a kormányzó Konzervatív Pártnak elvileg nem lehet többsége a kedd esti, alsóházi szavazáson.
2018.10.11. 05:19

Vége a "minden idők legdrágább tortája" ügynek

Egy sütödét azért perelt egy homoszexuális aktivista, mert az nem volt hajlandó elkészíteni a kért tortáját. A cég tulajdonosa a különleges megrendelés árát a megfizethetetlen kategóriában szabta meg, és a bíróság szerint joga volt hozzá.
2018.05.24. 19:18

Corbyn ismét kiakasztotta a brit konzervatívokat

Felháborodást váltott ki brit konzervatív körökben, hogy az ellenzék vezetője Írország és Észak-Írország egyesítése mellett foglalt állást. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére erről észak-írországi látogatása előtt beszélt, és azt mondta: a sziget legtöbb lakója egységes államot szeretne.
2018.04.10. 04:40

Húsz éves a Belfasti Egyezmény

Húsz éve, 1998. április 10-én írták alá Belfastban a nagypénteki megállapodást - hivatalos nevén a Belfasti Egyezményt -, amely az észak-írországi szektariánus villongások csaknem három évtizedes, Nagy-Britanniára is rendszeresen átcsapó véres összecsapásainak vetett véget. A közgondolkodásban azonban még nem dőltek le a szektariánus válaszfalak.
2017.12.04. 21:07

Brexit: az észak-írországi unionisták ellenállása miatt egyelőre nincs megállapodás

Jelentős előrelépés történt a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló hétfői brüsszeli csúcsszintű egyeztetésen, de megállapodást a várakozások ellenére még nem sikerült elérni. Ennek elsődleges oka az, hogy Észak-Írország legnagyobb britpárti protestáns politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) nem támogatja az Írország és Észak-Írország közötti határ nyitva tartására kidolgozott - részleteiben egyelőre nem ismert - kompromisszumos megoldási tervet.
2017.12.01. 13:51

Újra főhet a fejük a Brexit-tárgyalóknak

A londoni alsóház illetékes szakbizottsága szerint nehéz elképzelni, hogyan kerülhető el a fizikai határellenőrzés visszaállítása az Ír Köztársaság és Észak-Írország között az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése után.
2017.10.11. 13:24

Óriási fordulat az utolsó pillanatban

Az előzetes számítások szerint Dánia megelőzi Észak-Írországot a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) rangsorában, így a skandináv válogatott lesz a negyedik kiemelt a jövő évi világbajnokság európai pótselejtezőjében.
2017.10.01. 15:52

Meghökkentő következményt is elfogadnának a Brexitre szavazók

Az Egyesült Királyság felbomlását sem tartaná túlzott árnak a Brexitért, vagyis a brit EU-tagság megszűnéséért azoknak az angol választópolgároknak a nagy többsége, akik a kilépésre voksoltak az uniós tagságról rendezett tavalyi népszavazáson. Skócia és Észak-Írország is érintett.
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018