eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Miért tartják vissza a fontos infókat Amerikában?

Politikai okokból visszatartotta az amerikai Országos Közlekedésbiztonsági Hivatal az autóvezetés közbeni mobilozás veszélyeiről szóló nagyszabású tanulmányát, amely többek között arra is rámutat, hogy pusztán a mobilhasználat betiltása nem megoldás, ugyanis a kihangosított telefon szintén elvonja a vezető figyelmét az útról.

A hivatal korábbi vezetője, Jeffrey Runge a The New York Timesban nyilatkozott a több száz oldalas tanulmány visszatartásának okairól. Mint elmondta, nem akart szembekerülni bizonyos kongresszusi tagokkal, akik úgy ítélték meg, hogy lobbiérdekeket szolgált volna az adatok nyilvánosságra hozatala.

Az ellentábor ugyanakkor támadja a közlekedési minisztériumot, amiért nem lépett fel határozottan a vezetést veszélyeztető, a figyelmet elvonó tevékenységek ellen, amelyek a halálos közlekedési balesetek számának növekedéséhez és helytelen vezetési gyakorlat elterjedéséhez vezetett.

A The New York Times a hét elején tette fel honlapjára a tanulmány megállapításait. A kutatásból kiderült, hogy 2000 és 2002 között négy százalékról hat százalékra nőtt a vezetés közben mobilozók száma. A rendőrség által jelentett összes közlekedési baleset mintegy 25 százalékában játszott szerepet a vezető gondatlansága. A figyelmet elvonó tevékenységek között növekedést mutat a mobilhasználat.

A közlekedésbiztonsági hivatal azt az ajánlást fogalmazta meg, hogy "az autósok vezetés közben ne használjanak mobilt, csak vészhelyzetben".

Azt nem javasolták, hogy törvényileg tiltsák meg a vezetés közbeni, kihangosítás nélküli mobilozást, mivel az nem oldaná meg a problémát. Sőt az autósok azt gondolhatnák, hogy a kihangosítás biztonságosabb. A tanulmány azonban leszögezte: a baj gyökere, hogy a mobilozás - kihangosítóval vagy anélkül - mindenképpen elvonja a vezető figyelmét az útról.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×