eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye Balatonfüred közelében 2023. július 6-án.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Ha balatoni szabadstrandra vágyik, akkor itt van minden tudnivaló

Parkolástól a szolgáltatásokig minden egy helyen.

A balatontipp.hu összegyűjtött minden információt, amit tudni érdemes hatvan nagy balatoni ingyenes szabadstrandról. A portál térképpel és rövid leírásokkal is jelzi az ingyenes fürdőzőhelyek mai állapotát, elhelyezkedését, megközelíthetőségét, a parkolási lehetőségekkel és az ott található szolgáltatásokkal együtt. A strandok lisája a következő – további részleteket itt lehet olvasni:

Siófok – Aranyparti szabadstrand

A Siófok keleti részén található Aranyparti szabadstrand a város és egyben a Balaton legnagyobb ingyenes strandja. A teljes hossza 4200 méter a villák, szállodák és a Balaton között. A területe jellemzően füves, néhol sok a fa, máshol inkább nyitott.

Siófok – Ezüstparti szabadstrand

Az Ezüstparti szabadstrand a város délnyugati részén húzódik. A szolgáltatások egyes részein nagyon visszafogottak, de alapvetően minden szükséges elérhető távolságban van. Mellette szól, hogy a városnak ezen a részén még nem kell parkolódíjat fizetni.

Siófok-“Szabadisóstó” – Szabadstrand a pesti vonathoz

A “Szabadisóstó” vasútállomás előtt találjuk Siófok keleti részének kisebbik szabadstrandját. Nagyon hasonlít a tihanyi Gödrösi szabadstrandra abban, hogy közvetlenül az út mellett helyezkedik el, csak egy keskeny pázsit választja el az aszfaltot és a vizet.

Siófok – Újhelyi szabadstrand

Az Újhelyi szabadstrand a Sió-csatornától délnyugatra, a Szigliget utcában található. A parti sávja betonozott, 200 méter hosszúságú. Minden alapvető szolgáltatás mellett egy igazi csúszdával és egy vízi élményparkkal is rendelkezik.

Siófok – Orgona – Bimbó utcai szabadstrand

Az ingyenes strandot Siófok és Zamárdi határán találjuk. Egy 200×33 méteres feltöltés, amit három oldalán körbevesz a Balaton. A terület füves, fák a szélén állnak. Szolgáltatásként játszótér, mosdó, három öltözőhenger, vízibicikli kölcsönző és büfé található.

Zamárdi – Nagy szabadstrand

Az ingyenesen használható zamárdi Nagy szabadstrand a 2,5 kilométeres partszakaszával a Balaton harmadik leghosszabb strandja. Múltja alapján több részre tagolódik, de gyakorlatilag teljes hosszában biztosítja a kellemes strandolás alapszolgáltatásait.

Zamárdi – Klapka utcai szabadstrand

A strand a kevés vízpartja, eldugottsága és a büfé hiánya miatt inkább csak helyi jelentőségű, bár a vizesblokkja és játszótere többet mutat. A vizet a nádas két nyiladékán lehet megközelíteni. A fürdőzők inkább a nyugati oldalon lévőt használják.

Zamárdi – Táncsics utcai szabadstrand

A T-Beach néven is ismert strand a Gáspár és a Táncsics utca által közrefogott L-alakú sarokban található. A Gáspár utcai rész 130, a Táncsics utcai 80 méter hosszú. A vízbe három helyen lehet bemenni, a parton játszótér, zuhany, mobilvécé és két büfé van.

Zamárdi – Jegenye téri szabadstrand

A település keleti részén található strand egy időben különösen vonzó a gyerekeknek. Az eredetileg 30 méter széles nyitott vízpart mára 15-20 méterre szűkült a terjeszkedő nád miatt. A vízhez egy hosszú stégen mehetünk ki, hogy megfelelő talajú mederbe érjünk.

Zamárdi – Gyöngyvirág utcai szabadstrand

A város legkeletibb szabadstrandja egy kb. 30×40 méteres zöldterület a Gyöngyvirág utca végén, ami egy 25 méteres nyílt partszakasszal kapcsolódik a Balatonhoz. A parton egy retró mobilvécét, egy játszóteret és egy öltözőparavánt találunk szolgáltatásként.

Tihany – Gödrösi szabadstrand

Egy 350 méter hosszú, 5-6 méter széles betonsáv, ami közvetlenül a parti út mellett ad lehetőséget a fürdésre napozásra. A mosdót, a büféket és a parkolót a komphoz vezető forgalmas közút, és a vele párhuzamosan haladó bicikliút túlsó oldalán találjuk.

Tihany – Somosi szabadstrand

A Somosi szabadstrand a Gödrösi rövidebb, keskenyebb, nyugodtabb és parkolásban olcsóbb kistestvére. Az öltözőparavánnal és néhány hulladékgyűjtővel felszerelt 90 méter hosszú, 3,5 méter széles vízparti betonsávról, három helyen lépcső vezet a Balatonba.

Balatonkenese – Alsóréti szabadstrand

Az Alsóréti szabadstrand néhány üdülőtelek méretű hely, amit nagyon jól kialakítottak, belaktak az itt élők. A sok játékkal, árnyékkal védett homokos parti sávval, homokos röplabdapályával, mosdóval és büfével minden korosztálynak kellemes lehet.

Balatonakarattya – Gumirádli szabadstrand

A hintók tömörgumis kerekéről elnevezett Gumirádli továbbra is igazi retró strand maradt. Olyan, ami egyszerre csoda és csalódás. Amikor 2023 június 18-án ott jártunk. A mosdók zárva, a büfé bedeszkázva, a “gyereköböl” piszkos, és hiányoztak a napvitorlák is.

Örvényes – Községi szabadstrand

Az örvényesi szabadstrandnak 90 méteres nyitott partszakasza, hozzá illő nagyságú zöldterülete, nagy játszótere, több sportpályája, büféje van, a mosdók, öltözők is a mai kornak megfelelő színvonalúak. De ne felejtsük ki a napozóterasz és a szaunát se.

Szántód – Rigó utcai szabadstrand

Szántód nagyobbik strandja a legcsaládiasabb balatoni helyek közé tartozik. A gyerekek a fő kedvezményezettek, de az idősebb korosztályok is feltalálhatják magukat a part előtti árnyékolós stégeknek, a homokos pályának, büfének köszönhetően.

Szántód – Juhász Gyula utcai szabadstrand

A Juhász Gyula utca végén a nádas 20 méter széles nyílása előtt alakították ki a község egyik barátságos strandját. A vízbe homokos partról lehet bemenni. A parton játszótér, mosdók, büfé, zuhanyzó és füves terület a napozáshoz, pihenéshez.

Balatonföldvár – Központi szabad fürdőhely

Elegánsabb balatoni településeken a központban hagytak lehetőséget, hogy az emberek nyugodtan sétáljanak a víz mellett a strandolók kerülgetése nélkül. Földváron másképp alakult, a város legszebb részén is lehet strandolni. Szolgáltatásokra ne számítsunk.

Balatonföldvár – Nyugati strand

Az előző évtized végéig a környék egyik kedvenc ingyenes strandja volt, most újra ingyenessé tették, és egy kikötőépítéssel elrabolt partszakasz pótlásaként a nyugati részén hozzányitottak egy 300 méteres partszakaszt az egykori Fesztivál hotel előtt.

Balatonszárszó – Bendegúz téri szabadstrand

A mintegy 50*75 méter nagyságú strand a kis mérete és a viszonylag sok fa miatt nagyon családias hely. A kicsisége ellenére minden alapvető szolgáltatással rendelkezik. Van mosdó, öltöző, játszótér, értékmegőrző, büfé, strandcikkárus, és zöldterület.

Balatonszárszó – Móricz utcai szabadstrand

A település legnagyobb ingyenes fürdőhelye a névadó Móricz utca part felőli oldalát foglalja el 210 méter hosszan. Megtalálható rajta minden, ami a strandoláshoz leginkább kell. A parti rész nekem 2023 júliusában gondozatlanabbnak tűnt a korábbiaknál.

Balatonőszöd – Községi szabadstrand

Az 510 méter hosszú nyitott partszakasszal rendelkező, 4,3 hektáros ingyenes strand gondozottan, virágosítva, szép vízparttal, játszóterekkel, sportpályákkal, mosdókkal, elfogadható árakkal dolgozó büfékkel és ingyenes parkolóhellyel várja a strandolókat.

Balatonszemes – Vasvári utcai szabadstrand

Szemes északkeleti sarkában, az őszödi határon van egy 240 méter hosszú, 25 méter széles füves parti terület, ami kialakítása, szolgáltatásai, gondozottsága alapján egy kiváló szabadstrand. Van büfé, mosdó, egy kis játszótér, két sportpálya.

Balatonszemes – Vigadó téri szabadstrand

A Vigadó téri ingyenes strand egyes részeit erdőszerűen sűrű facsoportok borítják, máshol nagy nyitott zöldterületek vannak. A kőszórással védett partról lépcsőkön érhetjük el a vizet. A vendéglátóhelyeket, játszóteret, mosdót a Parti sétány mellett találjuk.

Balatonszemes – Berzsenyi utcai – Községi szabadstrand

A település központjában lévő ingyenes fürdőhely 400 méteres partszakán több lépcső és kettő nagy napozóstég segíti a vízhez jutást. A gyerekeknek egy jól felszerelt játszóteret és több homokozót, a nagyobbaknak egy homokos pályát alakítottak ki.

Balatonszemes – Tuskó-öböli szabad fürdőhely

A szemesi Berzsenyi utcának több olyan szakasza van, ahol fürödni lehet. A Fráter utcai elágazó közelében lévő Tuskó-öblöt akár szabadstrandnak is nevezhetnénk, mert a fürdésre kialakított parton szép zöldterület, mosdó, játszótér és röplabdapálya is van.

Balatonszemes – Hullám utcai szabadstrand

A Hullám utcai szabadstrand egy 400 méter hosszú, 40 méter széles partszakasz a Hullám utca és a Balaton között. A füves területen elszórtan kisebb-nagyobb fák állnak. Az ingyenes strandon korszerű mosdóblokk, játszótér, büfé, vízi deszka kölcsönző működik.

Balatonszemes – Határ utcai szabadstrand

Ez a strand soha nem volt igazán komoly hely, de egy kis méretű homokozóval, öltözőhengerrel, padokkal, a vízbe vezető lépcsőkkel, és nem utolsó sorban a Határ büfével mégis sok embert vonzott. Legutóbbi terepszemlémen lepusztult állapotban találtam.

Balatonlelle – Szirom közi szabadstrand

Egy kis méretű strand visszafogott, de komplex szolgáltatás kínálattal. Az utóbbi években új mosdóblokk épült, de az űrlényekre emlékeztető “napkollektoros” zuhany megmaradt. A bejáratnál álló Parti büfé épülete sem változott sokat, de június 14-én zárva találtam.

Balatonlelle – Csöpi közi szabadstrand

A Csöpi közi szabadstrand egy csendes környezetben elhelyezkedő kis méretű fürdőhely. Nincs büfé, de a többi alapvető feltétel – víz, pázsit, WC, zuhany – adott a kellemes és ingyenes strandoláshoz.

Balatonlelle – Hullám utcai szabad fürdőhely

Egy apró szabad vízparti terület a város központjától egy kilométerre keleti irányban. Szabadstrandnak igazán nem mondanám, mert az ingyenesen használható vízpart mellett csak egy öltözőbódé jelenti a szolgáltatásokat. Persze ettől még lehet kellemes hely.

Balatonlelle – Nagy szabadstrand

Balatonlelle legnagyobb és egyben ingyenes strandja. A mintegy 1600 méter hosszú, 30-130 méter között változó szélességű partszakasz több pontján találunk mosdókat, vendéglátóhelyeket, játszótereket, vízibicikli kölcsönzőket. és egy csúszda is van.

Balatonboglár – Kodály utcai szabadstrand

Mintegy 150 méter hosszú, szabálytalan alakú, 70-80 méteres hasznos partszakasszal rendelkező ingyenes strand. A strandon két kisebb játszótér, több vendéglátóhely, korszerű mosdó működik, kültéri öltözőket és zuhanyzókat is találunk.

Balatonboglár – Platán szabadstrand

A strand közel negyedrészét borítják fák három nagyobb ligetszerű csoportban, a többi rész szinte teljesen nyitott. A középső ligetben alakítottak ki a büfésort. A part egy szakaszára homokot terítettek. A strandon több játszóteret és mosdót találunk.

Balatonboglár – Sziget szabadstrand

Mintegy 300 méteres vízpart, zöldterület, több játszótér, sportolási lehetőség, wifis okospad, büfék és egy vizesblokk biztosítja a hátteret az ingyenes strandoláshoz. Mindez félköralakban elhelyezkedő parti résszel és a strand közepén kinőtt nádszigettel.

Balatonboglár – Fiumei utcai szabadstrand

A strand egyértelműen a “kisaranyos” kategóriába tartozik. Bár a mérete csak egy fél focipályányi, mégis van játszótér, kosárpálya, mosdó, zuhanyzó, sőt még napozáshoz, pihenéshez is maradt zöldterület. A strand büfémentes övezet.

Balatonboglár – Jankovichtelepi-Bója közi szabadstrand

Az egy kilométer hosszú ingyenes fürdőhely első 750 méterén csak platánfákat, füvet, két mosdót, néhány vízbe vezető lépcsőt és öltözőparavánt találunk. A Bója közi részre már betört a térkőláz egy sétány formájában, és itt játszótér is van.

Fonyódliget – Árpád parti szabadstrand

Olyan, mintha mindenki kapna egy örök panorámás kis strandszeletet magának. A csodálatos környezet mellett két mosdó, négy játszótér, több büfé, egy csúszda és egy vízibicikli kölcsönző biztosítja a feltételeket a kellemes és ingyenes strandoláshoz.

Fonyód – Fürdő utcai szabadstrand

A 2023-as szezonra férfi és női WC-t, akadálymentes WC-t és családi mosdót alakítottak ki két konténerben. Letelepítettek egy fagyizót is, ahol üdítő italokat és kávét is lehet kapni. A mintegy 70 méter hosszú partról két lépcsőn lehet a vízbe jutni.

Fonyód – Városi szabadstrand

Az utóbbi évek fejlesztései során a partra széles térkősétányt fektettek, új mosdókat és közösségi teret építettek, a szökőkutat homokozóvá alakították, az egykori gyereköböl jelentős részét lekerítették. A strandon több büfé és egy vízisport központ működik.

Fonyód – Bélatelepi szabadstrand

A több részre tagolódó, mintegy ötszáz méter hosszú ingyenes strandon a napimádóknak, az árnyékot, csendet kedvelőknek, a kisgyerekkel érkezőknek, az aktív játékot, sportot keresőknek is van megfelelő hely. Sőt akár el is lehet bújni.

Fonyód-Bélatelep – Báthori utcai szabadstrand

A futballpálya nagyságú strand 50-60 méter hosszú nyitott partszakasszal kapcsolódik a Balatonhoz. A parti területen játszótér, mosdóblokk, kültéri zuhanyzó, kis méretű kosárlabdapálya, padok, asztalok, és több öltöző található. Büfét a közelben lehet találni.

Fonyód-Bélatelep – Strand utcai szabadstrand

A háborítatlan természetet és az egyszerűséget kedvelőknek lehet jó választás. 400 méteres gondozott parttal, a sűrűn elhelyezett vízbe vezető lépcsőkkel, a strand utcai részen található mosdóblokkal és büfével a feltételek adottak a kellemes strandoláshoz.

Fonyód-Alsóbélatelep – Huszka utcai szabadstrand

Egy újabb hely a Balaton apró csodái közül. 50-60 méteres nyitott vízpart, egy kisebb gyermeköböl, gondozott pázsit, megfelelő játszótéri kínálat, korszerű mosdók, öltözők és a legolcsóbb büfé kínál megfelelő lehetőséget a strandolásra.

Balatonfenyves – István király utcai – KisFenyő szabadstrand

A kicsisége ellenére szinte minden feltételt biztosít a strandoláshoz. A 30 méter széles nyitott vízparthoz egy 50 méteres füves terület tartozik, ahol napozási, pihenési lehetőség, egy kis játszótér, új mosdó, kültéri öltöző, zuhanyzó és egy bisztró is van.

Balatonfenyves – Csalogány utcai szabadstrand

A strand egy igazán tündéri hely. Gyönyörű környezet, madárdal, szép pázsit, fák, a gyerekeknek rengeteg játék, sport- és fitneszeszközök, napozópadok, szabadon használható függőágyak, büfék, strandcikkárus, vécék és egy 150 méteres nyitott Balaton-part.

Balatonfenyves – Pozsonyi utcai szabadstrand

A mintegy 30×40 méteres területen van ingyenes WC, öltöző, zuhanyzó, árnyékos játszótér és mindehhez egy négyféle napi menüt kínáló étterem. A Balatont egy 15-20 méter széles fövenyes parton keresztül lehet elérni.

Balatonfenyves – Központi szabadstrand

A strand mintegy 950 méter hosszan nyúlik el a Balaton mellett. Bőven ad helyet játszótereknek, napozásra, pihenésre, sportolásra használható területeknek. A strandon 21 WC-vel öt vizesblokk, 3 babapelenkázó, 4 pár zuhanyzó és értékmegőrző is működik.

Balatonfenyves-alsói szabadstrand

A Balatonfenyves-alsói szabadstrandon gondozott parti rész, vízre épített napozóstég, játszótér, több sportpálya, fitneszeszközök, megfelelő vécék, értékmegőrző és a balatoni viszonyokhoz képest olcsó árakkal dolgozó büfék várják a vendégeket.

Balatonmáriafürdő – Hullám utcai szabadstrand

A strandon van minden, ami a fürdéshez és az aktív pihenéshez kell. Mosdó, részben napvitorlával árnyékolt játszótér, homokos röplabdapálya, vízibicikli kölcsönző, büfé, kültéri öltöző és zuhany, értékmegőrző biztosítja a hátteret a strandoláshoz.

Balatonmáriafürdő – Őz utcai szabadstrand

A település legkisebb és legegyszerűbb strandja, ahol nem csak a büfé hiányzik, játszótér sincs, és a sok helyen alapnak számító sportlehetőségek is hiányoznak. Pázsit, mosdó és persze Balaton itt is van.

Balatonmáriafürdő – Őrház utcai szabadstrand

A strandon az új mosdók mellett árnyékoló napvitorlákkal védett játszóteret is találunk. A vizet itt is egy hosszú stégen át közelíthetjük meg. Büfék a strand előtt. A fa itt is kevés, így ernyőt, sátrat érdemes vinni.

Balatonmáriafürdő – Szabadság utcai szabadstrand

A strandot egy nádasokkal körbezárt 200 méter hosszú, 40-50 méter széles töltésen alakították ki, ami a vízhez közeledve egy betonozott “mólóvá” szűkül le. Büfé nincs, a szolgáltatásokat a női és férfi WC, játszótér jelenti.

Balatonmáriafürdő – Polgár utcai szabadstrand

A strandot egy 150 méter hosszan benyúló, 30 méter széles töltésen alakították ki. A vizet a nádas nyílásán átvezető bejárón lehet megközelíteni. A bejáratnál egy büfé működik.

Balatonmáriafürdő – Hajóállomási szabadstrand

A strand nyitott partszakasszal rendelkezik, nem csak a nádasba vágott nyíláson lehet elérni a Balaton vízét. A többi szabadstrandnál bővebb a szolgáltatási kínálata, több játszótér, vendéglátóhely és egy vízibicikli kölcsönző is működik a strandon.

Balatonmáriafürdő – Bárdos utcai szabadstrand

A hajóállomás közelében, a Nyugati-övcsatorna nyugati oldalán található strand büfé nélkül, de színvonalas mosdókkal, öltözőkkel, játszótérrel, szép pázsittal várja az ingyenes fürdési lehetőséget keresőket.

Balatonkeresztúr – Vitorlás utcai szabadstrand

Nincs büfé, mosdóként is csak egy mobilvécét lehet használni, de a pázsit szép, van néhány játék, állandóan énekelnek a madarak, és a nádas 2 méteres nyílásán átvezető hosszú bejáró végén kitárul előttünk a Balaton.

Balatonberény – Csicsergő és Vitorlás sétányi szabadstrand

2023-ban nem szerepel a hivatalosan kijelölt fürdőhelyek között, de megfelelő feltételeket biztosítanak a fürdéshez, napozáshoz pihenéshez. A vízbe lépcsőkön és egy hosszú stégen lehet bejutni. A parkolás ingyenes, a mosdó fizetős, büfé a közelben.

Balatonvilágos – Szabadstrand

A strand a Zrínyi út észak-keleti vége felé található. A terület füves, a part közelében nagyobb kavicsok borítják. A parton büfét, mosdót, játszóteret, értékmegőrzőt találunk, és sportolásra is van lehetőség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×