eur:
391.85
usd:
368.01
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a Belvárosi Polgári Szalon 20 éves jubileumi találkozóján Budapesten 2023. szeptember 22-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: Bürokratikus terrortámadás indult a szólásszabadság ellen

A lengyel PiS mellett állt ki X-posztban.

Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke a Lengyel Sajtóügynökségnek adott interjújában a többi között arról beszélt, hogy az Európai Parlament felfüggesztette a PiS négy európai parlamenti képviselőjének mentelmi jogát. Orbán Viktor szerint „bürokratikus terrortámadás indult a szólásszabadság ellen” - írja az Index.

A TVP World cikke szerint az eljárás alapja az volt, hogy a négy politikust gyűlöletbeszéddel vádolta meg Rafal Gawel baloldali aktivista, akit Lengyelországban pénzügyi sikkasztásért ítéltek el, és akit jelenleg a rendőrség köröz.

Gawel azzal vádolta a képviselőket, hogy „lengyel földön rasszista bűncselekményeket követtek el”, mert a közösségi médiában továbbították vagy lájkolták a PiS egyik választási kampányposztját a 2018-as helyhatósági választások előtti kampányból. Ez az Európába érkező illegális bevándorlók beáramlásának veszélyeivel foglalkozott. Gawel vádat emelt az ügyben 2021-ben, ami után a varsói bíróság egyik bírója a mentelmi jog felfüggesztését kérelmezte az Európai Parlamentnél.

Gilles Lebreton, az EP jogi bizottságának referense, akinek feladata, hogy véleményt nyilvánítson az ilyen kérelmekről, politikai indíttatásúnak találta a kérelmet, és annak elutasítását javasolta. Kedden azonban a Jogi Bizottság megszavazta az indítványt.

Az ügyre Orbán Viktor az X-en reagált.

Bürokratikus terrortámadás a szólásszabadság ellen: az Európai Parlament felfüggesztette a PiS négy EP-képviselőjének mentelmi jogát, mert felszólaltak az illegális bevándorlás ellen. A vég kezdete... Jó reggelt, Európa! – írta közösségi oldalán a miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×