eur:
389.62
usd:
363.55
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (k) a viharkárok elleni védekezésről a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2023. augusztus 8-án. Mellette György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára (j2), Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője (b2), Kuczik János rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes (b) és Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Duplaannyian hívták szombaton a 112-t, mint amennyien szokták

Állami támogatásra pályázhatnak az önkormányzatok a hétvégi viharkárok miatt – hangzott el a Belügyminisztérium sajtótájékoztatóján, amelyen a tűzoltóság, a rendőrség és az árvízvédelem vezetői számoltak be az elvégzett munkáról.

A vihar hétvégéjén 7595 segélyhívás futott be a katasztrófavédelemhez, a tűzoltóknak 5491 esetben kellett beavatkozniuk, 377 helyen pedig még mindig dolgoznak – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. Góra Zoltán hozzátette:

a legtöbb káresemény, 3021 Budapesten történt, míg Pest vármegyében 846 ilyet jegyeztek fel.

Utánuk Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod vármegye szenvedte meg a legjobban a vihart, ami a fővárosban és 32 másik településen 271 épületet megrongált, négyet pedig lakhatatlanná tett.

Tizenegy embert kellett ideiglenesen kitelepíteni. 77 426 helyen volt áramkimaradás, de már mindenhol visszaállították a szolgáltatást – jelezte a főigazgató, ismertetve, hogy az események kezelésében 4243 fő és 941 darab technikai eszköz működött közre, ebből a hivatásos katasztrófavédelmi szervek 2373 fővel és 567 technikai eszközzel dolgoztak.

A 112-es telefonszámra szombaton 23 ezer segélyhívás érkezett, ami a szokásos duplája

– közölte az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese. Kuczik János elmondta: a rendőröknek kidőlt fák, leszakadt vezetékek és elöntött utak miatt kellett lezárniuk vagy elterelniük a forgalmat, valamint nagyon sok parkoló gépjármű tulajdonosát keresték fel, hogy figyelmeztessék őket a veszélyre. A Vas vármegyei Szakony falu egy napig csak teherautóval, a Borsod- Abaúj-Zemplén vármegyei Sajógalgóc pedig csupán földúton volt elérhető vízátfolyás miatt. A Velencei-tóról egy horgászt kellett kimenteni, mert eltört az evezőlapátja – ismertetett néhány esetet a főkapitány helyettese.

A központi költségvetésben 2,6 milliárd forintos vis maior alap áll az önkormányzatok rendelkezésére – jelentette be Rétvári Bence, a belügyminiszter helyettese. Mint mondta, az igénybejelentés a káreseményt követő 7 napon belül kell hogy megtörténjen, ezután indul az ellenőrzése, majd utána kerülhet sor a folyósításra. „Bízunk benne, hogy így a közvagyonban keletkezett károkat is minél korábban ki tudjuk javítani” – fogalmazott Rétvári Bence.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy a vármegyei védelmi bizottságok összehívására sehol sem volt szükség.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója arról beszélt, hogy a Rábán a Murán és a Dráván még mindig nem tetőzött a rekord mértékűnek ígérkező áradás. A védvonalakat 50 000 homokzsákkal erősítették meg – ismertette Láng István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×