eur:
395.3
usd:
365.74
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Alma a fogyasztását népszerűsítő kampányról szóló, az Agrármarketing Centrum (AMC) sajtótájékoztatóján a Zsiráf Budában 2022. október 5-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Van egy jó hírünk, végre olcsóbb lesz egy gyümölcs

Az étkezési alma idei termése megfelelő volt, de az ipari célra termesztett gyümölcsöt nem kímélte az aszályos időszak. A lengyel importtal magyarázható, hogy nem emelkedik az ára.

A fiatal és öntözőberendezéssel ellátott almaültetvények jól vészelték át az aszályos periódust. Ez amiatt jó hír, mert ezek termelik a magyar étkezési almák majdnem száz százalékát. Ugyanakkor az idősebb kertekben nagyon alacsony az idei termésátlag, ami elsősorban az ipari feldolgozókat érinti rosszul – mondta az InfoRádiónak Takács Ferenc, a FruitVeB alelnöke.

Ezért az idei aszály valódi károsultjai azok az ipari feldolgozóüzemek, amelyeknek nem lesz elegendő alapanyaguk a kapacitásuk kihasználására. A magyar almatermés hatvan százaléka évtizedeken át ipari célra hasznosult, a savanykás sűrítmény ugyanis igazi kuriózumnak számított a világpiacon. A régi ültetvények felszámolásával viszont ez mostanra megváltozott – emelte ki Takács Ferenc.

Szerinte a magyar termelők is a minőségű almatermesztés felé fordultak, és egyre csökken az ipari alma mennyisége. A magyar alma minősége semmivel sem rosszabb Olaszország, Ausztria és Németország terményeinél, de külföldön mégsem tud versenyképes lenni – tette hozzá a FruitVeB alelnöke. Mennyiségileg ugyanis nem termelünk annyit, hogy a nagy piacokra 12 hónapon keresztül azonos minőségben exportáljunk.

Lengyelország a kontinens legnagyobb almatermesztője, de a kelet felé irányuló exportjuk a világhelyzet miatt most korlátozott. Takács Ferenc szerint emiatt a felesleges termény nagy része Európában fog landolni, ami várhatóan a hazai árakat is lenyomja majd. "A lengyel alma is meg fog jelenni a magyarországi polcokon.

Arra kell ösztönöznünk a fogyasztókat, hogy elsőként a magyar almához nyúljanak,

hiszen ez legalább olyan jó minőségű, ha nem jobb, zamatosabb és finomabb" – mondta.

A magyarok fejenként átlagosan évi 12 kilogramm almát esznek, ami nem számít soknak. Ugyanakkor a FruitVeB alelnöke szerint valamiféle javulás már látható. A főzőműsoroknak és trendeknek köszönhetően egyre népszerűbb az egészséges életmód, ezért a zöldség-gyümölcsfogyasztás emelkedik. Viszont azt is látni, hogy a zöldség egyre nagyobb teret szakít magának, és a gyümölcs visszaszorul. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet éppen azon dolgozik, hogy a gyümölcsöt népszerűbbé tegyék, és növeljék az almafogyasztást – tette hozzá Takács Ferenc, a FruitVeB alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×