INFORÁDIÓ
2021. június 13. vasárnap
Anett, Antal

operatív törzs

koronavírus

sajtótájékoztató

Rendőrök egy járművet ellenőriznek a magyar-szlovák határon, a bánrévei határátkelőn 2020. szeptember 8-án. Ezen a napon sajtótájékoztatót tartottak itt, ahol bejentették, az ingázók, a munkavállalók érdekében, az egészségügyi biztonság szigorú fenntartása mellett szeptember 8-án, a szeptember elsején elrendelt határzár után, ismét megnyílt két határátkelő Magyarország és Szlovákia között a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánrévén és Tornanádaskán.

Müller Cecília: lassulni látszik a pozitív esetek számának emelkedése

Infostart

A kormány szerdán tárgyal a határzár meghosszabbításáról – derült ki az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, a koronavírus hazai reprodukciós rátája egy környékére süllyedt, azaz csaknem stagnál a járvány terjedése. A fővárosban százezer lakosra 534 pozitív eset jut, az országos átlag 253.

A kormány szerdán tárgyal az ideiglenes határellenőrzés meghosszabbításáról – jelentette be Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese, és részletesen beszámolt arról, hogy hány helyszínen kell teljesítenie a határőrizeti feladatokat a rendőrségnek. Öt olyan határátkelő van, ahol a tranzitútvonalakon beléphetnek az országba külföldi állampolgárok, és 24 órán belül el kell hagyniuk az országot. Szeptember eleje óta több mint 72 ezer teherjárművet engedtek át az országon.

Külföldre utazás esetén mindenki ellenőrizze, hogy a célországban milyen belépési szabályok vannak – figyelmeztetett az alezredes.

851 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 25 567 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 19 637 fő. 755 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen.A laborvizsgálatok száma meghaladta a 704 ezret. Elhunyt nyolc beteg, így az elhunytak száma 757 főre emelkedett, 5173-an pedig már meggyógyultak – ismertette a legfrissebb adatokat Müller Cecília.

Az első hullámban a járványgörbe ellaposítása volt a cél, a másodikban viszont más a járvány dinamikája – mondta a tisztfőorvos. A nyári időszak után gyorsan emelkedtek a számok, volt olyan két hét, amikor megháromszorozódott a fertőzöttek száma, a reprodukciós ráta meghaladta a hármat is, most alig több mint egy.

Kicsit lassulni látszik az emelkedés, nő a pozitívak száma, de az új fertőzöttek száma a napi ezer alatt marad

– mondta Müller Cecília. Életkor szerint a regisztrált esetek negyedét teszi ki még mindig a 20-29 éves korosztály. A 30-60 év közöttiek aránya 43 százalék, és csupán 15 százalék a 60 év felettiek aránya. Ez jelentős eltérés a tavaszi adatokhoz képest. A 14 év alattiak aránya nagyon csekély, négy százalék.

A területi megoszlásnak nincs információs értéke, mert az egész országban megjelenhet a vírus.

Százezer lakos közül 253 főt érint a pozitív esetek száma. Budapesten magasabbak az adatok, mert sűrűbben lakott terület. A fővárosban százezer lakosra 534 pozitív eset jut. A megyék közül Csongrád-Csanád megyében 280 eset jut százezer lakosra, a legkedvezőbb a helyzet Békés megyében, ahol csak nyolcvan ez a szám.

Továbbra is rendkívül fontos a higiénés rendszabályok betartása: a távolságtartás, a maszkviselés és a kézfertőtlenítés. Érvényben vannak továbbra is a korlátozó szabályok – emlékeztetett Müller Cecília, és beszélt a házi karantén esetén követendő eljárásrendről is. Kiemelte az elkülönítés fontosságát, még a lakáson belül is a többi családtagtól, illetve azt is, hogy aki rosszul érzi magát, telefonon jelezze a háziorvosának.

Külön felhívta a figyelmet a takarításra, a vírus különösen érzékeny a klórra, ezért egyszerű hipós vízzel elég fertőtleníteni, minden, a fertőzött által érintett tárgyat a lakásban.

A cél az, hogy mindenki élje tovább a megszokott életét, és ha megbetegszik, karanténba kerül, minél előbb térjen vissza a munkájához és a megszokott családi életéhez

– mondta Müller Cecília.

Kérdések

Tervez-e az operatív törzs és a kormány szigorításokat?

Követik a külföldi intézkedéseket, de nincs napirenden további szigorítás bevezetése. Most stagnáló helyzetben van nálunk a járvány.

Fogadhatnak-e ruhaadományokat a karitatív szervezetek?

Nincs akadálya, csak 48 órára kell karanténba helyezni az adományozott ruhákat, és használat előtt 60 fok felett ki kell mosni őket.

Egészségügyi dolgozók megbetegedése miatt mindenhol szükség lehet a vezénylésre?

Fontos a védőfelszerelés precíz használata, de akár a családjukban is megfertőződhetnek. Ebben az esetben gondoskodni kell a személyzetről, ekkor is lehet élni a kirendeléssel.

Milyen maszkot javasolnak 8-10 órás munkára?

Általában nem kötelező a munkahelyi viselése, de több esetben ajánlják. A munkáltató határozza meg, hogy adott munkakörben kell-e viselni. Ha igen, akkor az időtartamát is meghatározza. Ez többletterhelés a munkavállalónak, az egyszer használatos maszkot 4-5 órán át lehet csak hordani. Textilmaszk esetén legyen belőle több, mert tüsszentés után a cseréjét ajánlják, utána pedig mosni kell.

Társasházakban mire kell odafigyelni?

Az egyéni felelősség óriási, a társasház közös helyiségeiben tegyük fel a maszkot. Többször kell takarítani a lépcsőházban, és fertőtleníteni is. Ami közös, az fokozott figyelmet követel, a korlátokat, kilincseket, liftgombokat két-háromóránként fertőtleníteni kell.

Várható-e a halasztható egészségügyi ellátások felfüggesztése?

Nem cél. Az a cél, hogy működjön az ország és az egészségügy is. jelenleg is zajlanak az elektív ellátások.

A gyermekorvosok miért nem fogadják a betegeket?

A koronavírus-gyanús gyerekek esetében telefonon kell jelezni a háziorvosnak. Ha egyéb légúti megbetegedésben szenved a gyermek, és meg kell vizsgálni, akkor a gyermekorvos időpontra hívja a gyereket a rendelőbe. Ott a többi gyerektől elkülönítve, védőfelszerelésben meg kell vizsgálnia.

Ha felszólítás ellenére nem visel valaki maszkot az üzletben, akkor hívható-e rendőr?

Ha a kereskedő észleli a maszk hiányát, akkor fel kell szólítania a vevőt, és ha nem tesz fel maszkot, akkor gondoskodnia kell arról hogy hagyja el az üzletet. Ha erre sem hajlandó, akkor kezdeményezheti a rendőri intézkedést. A rendőrség felkészült a megemelkedett feladatok ellátására.

Nyitókép: MTI/Vajda János
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018