eur:
394.01
usd:
365.63
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Hétvégi túraajánlatok - már nem csak dagonyázóknak

Atilla városa, Ziribár, boszorkányégetés, Őrség - az időjárás ezúttal kegyes lehet a kinti programot tervezőknek.

Szabad túrázni, de azért továbbra is maradjanak óvatosak. Válasszanak kevésbé zsúfolt célpontokat, lehetőség szerint ne utazzanak tömegközlekedéssel, tartsák be a távolságtartásra, a maszkviselésre, illetve a személyes higiéniára vonatkozó szabályokat, és mindig tájékozódjanak a felkeresni vágyott látványosságok nyitva tartásáról!

A Visegrádi-hegységben Kiskovácsiból a Holdvilág-árkon keresztül indítható szép körtúra. Esős időben azoknak ajánljuk, akiknek jó bakancsuk és a vaddisznókét megközelítő dagonyázási gyakorlatuk van. A hiedelmek szerint a Holdvilág-árokban állt Attila városa, és ott temették el Árpád fejedelmet.

A Pilisben Pilisszentkeresztről a Kakas-hegy - Dobogókő - Rezső-kilátó - Szakó nyereg - Hoffmann-házhoz - Égett hárs - Pilisszentlélek - Kálmán-kút útvonalon juthatnak vissza a kiindulópontjukra. A Rezső-kilátó Tirts Rezső királyi erdőtanácsosról kapta a nevét. Ő készítette az első turistajelzést a Dobogókőre.

Szintén a Pilisben találják a Ziribár-hegyet. A solymári elágazásnál lévő buszmegállóból a – Házi-réti-tó – Potlovác – Öreg-Csobánka – Garancs-oldal útvonalon juthatnak fel rá. A két csúcsú Ziribár a kevésbé ismert pilisi magaslatok egyike. Nevének eredetét homály fedi. Többen sumér forrásra gyanakodnak. „A leszálló fény magaslata”, „a Napisten régi magaslata”, „a tündöklőn felkelő nap fordulója”, „újjászületés” - ilyesmiket jelenthet a Ziribár. Könnyen lehet, hogy ezen a hegyen réges-régen napszertartásokat tartottak. Ezt támasztja alá, hogy

december 21-én, a téli napforduló idején a Ziribárról nézve a felkelő nap pontosan a két hegycsúcs között emelkedik fel a látóhatár mögül.

A pilisszántói Boldogasszony-kápolna is úgy épült meg, hogy december 21-én a felkelő nap első sugarai a templom Mária-szobrára essenek.

A Mátrában Gyöngyösről kisvasúttal utazhatnak el a Szalajkaházi végállomásig, onnan pedig eltúrázhatnak Gyöngyössolymosra. Az ottani Szent Miklós-plébániatemplomot korábban már a figyelmükbe ajánlottuk, most a Bába-kőről mesélek önöknek. Ez a geológiai értékként nyilvántartott szikla a 24-es főútvonal mellett, a gyöngyössolymosi leágazás déli oldalán emelkedik, és a Mátra utóvulkáni működésének terméke. Népmondák fűződnek hozzá: a középkorban állítólag boszorkányokat égettek el rajta. Egy másik történet szerint az öreg Mátra szelleme kergette a vasorrú bábát, de nem tudta utolérni, ezért mérgében utána dobta ezt a nagy követ.

A Bükkben a Noszvaj-Eger-Felsőtárkány háromszögben lehet szép kirándulást tenni. A kéktúrázóknak a Bélapátfalva - Szarvaskő közötti szakasz teljesítését, a kerékpárosoknak az Őrséget, a kenusoknak a Tisza-tavat javaslom.

Az időjárást illetően éppen a hétvégén lesz két kegyelmi napunk.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén

gyaloglóknak, futóknak és kerékpárosoknak is. Most rendezik meg az éjjeli Virágos-nyergi Sétát, a Somló Éjjelt, a Pipibabát, a Kaldera 25-öt, a Kazinczy emléktúrát, a Bakony Lightot, a Kaptárkövek Teljesítménytúrát, a Szent Iván éji Sóutat, a Velencei Tó Köröket, a Hajógyári Sétát, a Bánáti Hazajáró Túrát, a Bokod terepfutást, és a Túra a Naprendszerben elnevezésű kalandot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×