eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Székelyföld autonómiájáért tartott őrtűzgyújtás résztvevői a XXII. kerületi Tóth József utcában 2019. október 27-én. Ezen a napon több mint nyolcvan székelyföldi településen gyúltak ki az őrtüzek a székelyföldi autonómiaigény jeleként a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szervezésében.
Nyitókép: Mónus Márton

Véghajrában a kisebbségvédelmi aláírásgyűjtés

A regionális kisebbségvédelmi kezdeményezést a kormány is támogatja - hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A Székely Nemzeti Tanács által indított aláírásgyűjtés az irdala.hu oldalon zajlik május 7-ig, eleddig a szükséges egymillió szignó fele gyűlt össze.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva a Kormányinfón megismételte: ő maga már januárban aláírta, és mindenkit arra biztat, hogy tegye meg. Sajnálja, hogy a kezdeményezés olyan időre esik, amikor nem lehet személyesen aláírni, de reméli, hogy meghosszabbítják a gyűjtés határidejét és összejön az 1 millió aláírás ahhoz, hogy az EU napirendre vegye a kérdést.

"Nem állunk valami fényesen"

- mondta az InfoRádióban a napokban Pesty László, a kezdeményezés kampányfőnöke. Beszámolt arról is, hogy bár ennek számos oka van, de ki emelte, hogy a koronavírus-járvány miatt a papír alapú aláírásgyűjtés gyakorlatilag lehetetlenné vált. "Az egész kampány betolódott az online térbe, ahol teljesen új stratégiát kellett kialakítanunk". Ismertette, hogy háromhetes munkával, szakemberek bevonásával hozták létre az aláírásgyűjtő oldalt és a kapcsolódó közösségi médiás felületeket.

"Arra buzdítjuk a tisztelt választópolgárokat, hogy online írják alá a székely kezdeményezést, és az irdala.hu oldalról kiindulva rengeteg információt, riportot, képanyagot és egyebet is találhatnak azok, akiket esetleg még nem győztek meg az eddig hallott vagy látott anyagok arról, hogy szükséges és kívánatos aláírni a kezdeményezést" - mondta Pesty László. Szavai szerint bárki támogathatja, aki uniós tagállam szavazásra jogosult állampolgára.

Az EU teljes területén zajlik az aláírásgyűjtés,

egymillió szignó szükséges május 7-ig - hangsúlyozta Pesty László. em tudott pontos számot mondani arról, eddig hányan támogatták a kezdeményezést.

"Azt szoktam mondani, ha az online tér velünk, akkor ki lehet ellenünk? Az online aláírások negyedmillió fölött vannak, ami nagyon kevésnek tűnik, de láttunk már csodát, azt szoktam mondani, hogy innen szép nyerni. Nem lehetetlen, sőt a pillanatnyi aktivitás alapján igenis lehetséges annak a többszázezer hiányzó aláírásnak az összegyűjtése" - fogalmazott a kampányfőnök. Elmondása szerint a papír alapú gyűjtésről nincs pontos információja, bár az hosszú ideje zajlott, de mostanra teljesen leállt, ahogyan az összesítése is nehézségekbe ütközik a járvány miatt.

Két héttel a határidő előtt csupán félmillió szignóval rendelkeznek a kezdeményezők

- mondta a hirado.hu szerintPesty László egy napja az M1 tévécsatornán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×