eur:
394.94
usd:
363.47
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

A Szinyei Merse Pál Gimnázium ügyében megszólalt a helyettes államtitkár

Nem érettségiztethet a következő tanévben a Szinyei Merse Pál Gimnázium - mondta Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára vasárnap.

A szakember elmondta: az Oktatási Hivatal elektronikus szűrése alapján fókuszáltak az ellenőrzéssel az adott intézményre, majd az érettségi biztosok észlelték, hogy olyan személyeket engedett érettségizni a gimnázium, akiknek egyes tantárgyakból hiányoztak az érettségihez szükséges egyes év végi jegyeik, ezért az érintettek nem is vehették át az érettségi bizonyítványt. Fellebbezések folytán a kormányhivatalhoz került az ügy, ahol július végén úgy döntöttek: az érettségik érvényesek - tehát az érintetteknek nem kell újra érettségizniük -, de az érettségi bizonyítványt csak akkor kaphatják meg, ha majd leteszik a hiányzó osztályozó vizsgákat.

A tények ismeretében az Emmi úgy döntött, hogy felmenti az igazgatót, aki tanárként tovább dolgozhat az intézményben. Továbbá, mivel a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban jelenleg nem biztosított a szabályos érettségi megszervezése, ezért annak érettségiztetési jogát a 2019-2020-as tanévre felfüggeszti a tárca. A következő tanévben tehát a diákok a nappali, illetve esti érettségit a kormányhivatal kijelölése alapján a környező középiskolákban tehetik le - mondta a helyettes államtitkár.

Megjegyezte: jövőre már kötelező lesz a felsőoktatási felvételihez legalább egy emelt szintű érettségi, amit viszont csak bizonyos kijelölt iskolákban szervezhetnek, tehát jövőre tízezres nagyságrendben lesznek olyan diákok, akik bizonyos tárgyakból nem a saját gimnáziumukban érettségiznek.

Szabálytalan érettségi esetén az az általános gyakorlat, hogy felfüggesztik az érintett iskola érettségiztetési jogát arra az átmeneti időre, amíg az érettségi szabályos megszervezése nem garantálható. Így volt ez például néhány éve a Paulay Alapítványi Középiskolában is - fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×