INFORÁDIÓ 
2019. december 13. péntek
Luca, Otília

hpv

szűrés

nőgyógyász

méhnyakrák

Fábián Antal (j) és Pethő György nőgyógyász főorvosok eltávolítják egy beteg méhét a függelékekkel Nyíregyházán, a Jósa András Oktató Kórházban. A mindössze egy centiméteres három metszési ponton keresztül bejuttatott eszközökkel végzett műtétet három monitoron követik nyomon. A nőgyógyászati osztályon végzett hasonló műtétek érdekessége, hogy egy olyan Ligasure nevű eszközt használnak, mely a beavatkozás során automatikusan a kiszárítja a szöveteket, lezárja az ereket, ezeket automatikusan jelzi, majd vág. Ennek köszönhetően a műtét ideje felére, esetenként harmadára csökken, varróanyag-felhasználás nincs, a gyulladás és nyirokpangás veszélye minimálisra csökken.

Nagyon jó hír a HPV vírus kiszűréséről

Új módszert dolgozott ki a Neumann Diagnostics, ami az ígéretek szerint minden eddiginél pontosabban szűri ki a HPV vírust.

Ma minden második rákos eset olyan nőnél fordul elő, akinél végeznek kenetvizsgálatot, és az esetek harmadában negatív citológiai eredménnyel távozik az orvostól – emelte ki az InfoRádióban, Nyíri Miklós, a Neumann Diagnostics ügyvezető igazgatója.

"Mi egy otthoni mintavételi lehetőséget biztosítunk, ami azt jelenti, hogy a nők maguknak le tudnak venni mintát. Az látszott az eredményekből, hogy a nők 97 százaléka használható mintavételt küldött."

Nyíri Miklós hangsúlyozta:

nem akarják helyettesíteni az orvosokat. Szerinte a módszer azoknak jó elsősorban, akik nem járnak rendszeresen nőgyógyászhoz.

"Ez a vírus jelen van hüvelyben is, és a "házi" mintavétel a hüvelyből történik. Az orvos a méhnyakból vesz kenetet" - mondta a szakember.

A méhnyakrák a negyedik vezető halálok a világban: évente mintegy 500 ezer nő haláláért felelős. Csak Magyarországon 1300 új esetet diagnosztizálnak az orvosok, és félezer nő veszíti életét az akár éveken át lappangó betegség következtében.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Újfajta HPV-szűrés
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018