INFORÁDIÓ 
2020. január 18. szombat
Piroska

hpv

oltás

rák

nemi betegség

Influenza elleni védőoltás injekciós tűben egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.

Megerősítette az államtitkár: a hetedikes fiúk ingyenes HPV-oltását tervezik

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

A vakcina több olyan daganat ellen is véd, amely férfiaknál alakulhat ki.

Az egészségügyi kormányzat jelenleg vizsgálja annak a szakmai költséghatékonysági szempontjait, hogy mit jelentene, ha a fiúk számára is ingyenessé tennék a HPV elleni védőoltást - közölte az InfoRádióval Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

"A szakértői javaslatok egyértelműen azt mondják, hogy van védőhatása a daganatos megbetegedések kialakulásával szemben.

Nagyon várom azt a végleges szakértői anyagot, amely alapján tovább tudunk tárgyalni, úgymond logisztikai, szervezési akadálya nem volna annak, hogy nagyon hamar bevezessük" - mondta az oltással kapcsolatban Horváth Ildikó.

Hogy miért nem lehet bevezetési időpontot mondani, arról az államtitkár azt mondta, az eddigi elemzések legfőképpen a méhnyakrák megelőzésére irányultak, közben összesen 20 ország van a világban, ahol a fiúk oltására program van.

"Most vizsgálja a világ, hogy megéri-e a fiúk oltása irányába mozdulni" - fejtegette.

Szerinte eldőlni látszik, hogy

a védőoltásnak van hatása a fiúknál is, olyan, ami miatt nagyon komolyan mérlegelni kell a bevezetést.

Amennyiben Magyarországon bevezetik a fiúk HPV-oltását, úgy az ingyenes lehet, kötelezően felajánlandó és önkéntesen választható.

"Elmondják a szülőknek, hogy mire jó ez a védőoltás, mit lehet megelőzni vele, és ingyenesen megkaphatja mindenki, aki kéri"

- tette hozzá.

A 7. osztályos lányoknál tavaly már 82 százalékos volt az oltottsági arány. A fiúk esetében ugyanígy a 7. osztályosok lennének érintettek. Az oltóanyag ugyanaz volna, mint a lányoknál.

Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Kapcsolódó hang

HPV-oltás fiúknak - Horváth Ildikó
 


HPV oltás fiúknak - Póta György
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018