eur:
394.44
usd:
370.58
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A kormány 2500 embert bocsát el a közigazgatásból - a nap hírei

Az Európai Unió Bíróságához fordult a Sargentini-jelentés miatt a kormány. Eddig egyik tagszervezet sem kezdeményezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból. A nap legfontosabb hírei október 17-én.

Már a következő hónapban értesíti a közigazgatásból elbocsátásra várókat a kormányzat - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta: 18 százalék körüli elbocsátás várható a szektorban, ami a 13 ezres létszámból körülbelül 2500 embert érint. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszerben egyelőre nem várható változás. A CSOK-kibővítéséről szóló elképzelések pedig néhány héten belül nyilvánossá válnak. Gulyás Gergely hangsúlyozta: Magyarország ragaszkodik a határvédelem jogához.

Az Európai Unió Bíróságához fordult a Sargentini-jelentés miatt a kormány - jelentette be az igazságügy-miniszter.Trócsányi László megismételte: a kabinet vitatja a jelentés európai parlamenti elfogadásának szabályszerűségét és tartalmát.

Fellebbez a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztaló ítélete ellen a kormány. A testület keddi ítélete azt mondta ki, hogy a magyar hatóságok több, iskolai tankönyvek forgalmazásával foglalkozó cég jogait sértették meg.

Eddig egyik tagszervezet sem kezdeményezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból - közölte a pártcsalád elnöke. Joseph Daul az EPP brüsszeli csúcstalálkozója előtt azt mondta: a konzervatív erőket összefogó pártcsalád komoly vitát folytat majd a magyarországi helyzetről és Orbán Viktor kormányfőről.

Megkezdődött az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója.A háromnapos tanácskozás nyitónapjának fő témája a Brexit. Az eredeti tervek szerint az állam- és kormányfőknek most kellene megállapodniuk a brit uniós kilépés feltételeiről, de elemzők szerint ez valószínűleg nem sikerül.

A pénzügyminiszter szerint fegyelmezett költségvetési politika mellett stabil államháztartás jellemezte a tavalyi évet. Varga Mihály a 2017-es zárszámadási törvényjavaslat parlamenti vitájában kiemelte: bővült a foglalkoztatás és magasabb növekedési fokozatba kapcsolt a gazdaság.

Ezen a héten megjelenik a fővárosi fejlesztési tanácsról szóló kormányrendelet - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta: ez a testület teljes rálátással rendelkezik majd azokra a fejlesztésekre, amelyeket a fővárosban az állam valósít meg. Tarlós István korábban közölte: a közfejlesztési tanács elé kívánja vinni egyebek között a 3-as metró rekonstrukciójának és a vonal meghosszabbításának ügyét.

A járműipar szereplőinek összefogását kezdeményezte az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László az Automotive nemzetközi autóipari és beszállító szakkiállításon azt javasolta, hogy tekintsék át károsanyag-kibocsátására vonatkozó új európai szabályozás hatását a magyar autóiparra, és tegyenek javaslatot a célértékekre.

Benyújtotta a kormánytagok kiemelt egészségügyi ellátásának megszüntetéséről szóló népszavazási kezdeményezéseit az MSZP és a Párbeszéd. Az aláírásgyűjtésre 120 napig van lehetőség, ez alatt 200 ezer hiteles aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az Országgyűlés elrendelje a népszavazást.

Indítványozta Simonka György fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a Központi Nyomozó Főügyészség.A vádhatóság bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt kívánja gyanúsítottként kihallgatni a politikust. A gyanú szerint Simonka György és társai felülárazták a beruházásokat és azt is meghatározták, hogy az egyes cégek képviselői a vállalkozói díj mekkora részét szolgáltassák vissza készpénzben.

A tiszta energiákkal foglalkozó befektetési alapot hozott létre az Európai Bizottság és Bill Gates. A 100 millió eurós tőkealap az innovatív európai vállalatokat segíti az új tisztaenergia-technológiák kifejlesztésében és piacra juttatásában.

Terrortámadásból többszörös emberöléssé minősítette át a Krím félszigeti Kercs műszaki szakiskolájában elkövetett támadást a kiemelt ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság. A merényletnek 18 halálos áldozata és 50 sebesültje van. A támadást feltehetően az iskola egyik 22 éves diákja követte el, aki öngyilkos lett.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×