Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Török Gábor: Gyurcsány egy lépéssel mattot adott

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ellenzéki pártoknak a koordinált jelöltállítással csak az lehet a céljuk, hogy megakadályozzák, a Fidesz abszolút többséget szerezzen a választáson – mondták a Heti Válasznak nyilatkozó politikai elemzők, Török Gábor és Mráz Ágoston.

Az ellenzék mintha elengedte volna a 2018-as választást – mondta a Heti Válasznak Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Csoport vezetője szerint 2013-ban a baloldal még el tudta hitetni a győzelemben hinni akaró választóival, hogy a helyzet nyerhető, és csak a kutatások tévednek, de most erről nincs szó.

Török Gábor nem ért egyet ezzel, mint mondta, legfeljebb az MSZP engedte el a választást.

„Azért nincs forró ősz, mert más irányba mentek az események.

Nyilvánvalóvá vált például, hogy nem lesz ellenzéki egység, a szocialista párt pedig végstádiumba jutott.”

A politikai elemző szerint a Jobbik mozgása miatt van esély az ellenzéki szavazatok egybefésülésére, az egyéni választókerületekben a baloldali és jobbikos szavazók átszavazhatnak a másik esélyesebbnek tartott jelöltjére a fideszes ellen.

Mráz Ágoston Sámuel úgy látja, az ellenzéki elit maga sem hisz a választási győzelemben, a Jobbik pedig liberálisabb lett a liberálisoknál is, ami a nemzeti radikális szavazók lekopásával járt.

A baloldali pártok miniszterelnök-jelölt kereséről is beszéltek a szakértők. Török Gábor szerint Gyurcsány Ferenc a saját szempontjából zseniális, egy lépéssel mattot adott az MSZP-nek azzal, hogy Botka László lemondása után bejelentette, nem akar közös jelöltet.

Mráz Ágoston Sámuel szerint Gyurcsány Ferenc már a 2018-as választás utáni időkre gondol, és

a célja, hogy köré szerveződjön majd az új baloldal.

A volt kormányfő túlélte 2010-et, a legutóbbi választáson felkerül a közös listára, most pedig a DK-t építi tovább az MSZP rovására, és komoly esély van arra, hogy 2018 után ő diktál a régi baloldalon – fejtette ki.

A Nézőpont Csoport vezetője szerint kiemelte: már nem a Fidesz legyőzése, csak az abszolút többségének megakadályozása lehet az ellenzék reménye, ezért próbálkoznak a koordinált jelöltállítással.

Török Gábor ezzel egyetértve azt mondta, a koordinált jelöltállítás az utolsó percekig veszély a Fideszre, de valóban csak az abszolút többséget veszélyeztetheti.