eur:
392.77
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Civilek megzavarták a civiltörvény bizottsági vitáját

Civilek megzavarták a civiltörvény bizottsági vitáját

Mintegy 20 ember zavarta meg az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülését, amikor a civiltörvényként közismert tövényjavaslatot kezdték tárgyalni.

A civil feliratú trikót viselő emberek felmutatott tábláin "Szót kérünk" és "Nem a civilek megbélyegzésére" feliratok szerepeltek.

Rubovszky György KDNP-s elnök mintegy fél órára, délig felfüggesztette az ülést, mert, mint mondta, azt nem lehet megzavarni.

"Egy órával előbb be kell jelenteni bármilyen szemléltetést. Ameddig ezt a cirkuszt csinálják, addig felfüggesztem az ülést!" - derült ki az Index élő közvetítése alapján.

A jelenlévő képviselők is összeszólalkoztak az amúgy a háttérben csendben álló civilek jelenlétéről.

A bizottsági elnök szólt a terembiztosi szolgálatnak, amely kihívta a házőrséget. A jelenlévőket igazoltatták, de más nem történt.

Rubovszky György később felvetette: meg fogják vizsgálni, melyik képviselő adott le ennyi nevet, hogy a tiltakozók be tudtak jönni, illetve szeretné majd korlátozni a képviselők által leadható nevek számát. Végül délben folytatódott az ülés.

A módosítókról szóló vita több mint két órán keresztül tartott. Újdonság alig hangzott el, az egyes képviselők a már ismert érveiket mondták el. A tiltakozók a táblákkal a vita végéig álltak. Több figyelmeztetés után a vita körülbelül felénél Rubovszky elnök megelégelte az ellenzéki képviselők hozzászólásait, és többet nem adott nekik szót a civiltörvényről szóló napirendi pontnál.

A kormánypárti többség a várakozásoknak megfelelően egyetlen ellenzéki módosító indítványt sem fogadott el. A vita végén a civil tiltakozók összepakoltak és elmentek.

Miről vitáznak?

A javaslat hivatalosan A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szól, ezt a címet is viseli. Lényege, hogy az a civil szervezet, amely egy éven belül 7,2 millió forintot kap külföldről, annak regisztrálnia kell, felkerül egy állami listára, és minden kiadványára rá kell írnia, hogy külföldről támogatott szervezet. A listáról 3 évig nem lehet lekerülni.

A kormánypártok szerint a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságát célzó javaslat nem jelent megbélyegzést az érintettek számára, az ellenzék azonban egyáltalán nem így látja.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×