Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még egy hétig ingyenes a méhnyakrák elleni védőoltás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Még december 16-ig kérhető a méhnyakrák elleni védőoltás a 12 éves diákok számára. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója az InfoRádióban elmondta: az elmúlt három évben mintegy 100 ezer lány kapta meg a védőoltást.

A méhnyakrák ma Magyarországon a 40 év alatti női korosztály körében a második leggyakoribb rákos megbetegedés. Itthon évente 1200 új esetet diagnosztizálnak, a betegségben több mint 400 nő hal meg – emelte ki Surján Orsolya.

„Ha a komplex megelőzési programot, azaz a védőoltást és 25 év felett a rendszeres méhnyakrákszűréssel, következetesen végrehajtanánk, ez a szám nullára lehetne csökkenthető” - jelentette ki a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója.

A humán papillóma vírus, a méhnyakrák elleni védőoltást a magyar védőoltási programba 2014-ben vezették be, kötelezően felajánlandó védőoltásként a hetedik osztályt végző, tizenkettedik életévüket betöltött lányoknak – mondta Surján Orsolya. Hozzátette, hogy az elmúlt három évben eddig százezer lány kapta meg a védőoltást -

„Ahhoz, hogy azok is védettek legyenek, akik valamiért nem kaphatták meg a térítésmentes védőoltást, betegségük van vagy nem tartoznak ebbe a korosztályba, el kell érni egy bizonyos átoltottságot. Ezért hirdette meg a második kampányt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, így újabb lehetőséget, utolsó esélyt kapnak a hetedikes lányok, hogy – december 16-ig – a szüleik igényelhessék a térítésmentes méhnyakrák elleni védőoltást.”

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója elmondta, idén a védőnői hálózatnak feladata volt az is, hogy azokon a területeken túl nagy az ingyenes védőoltás visszautasításának aránya, mérje fel, hogy ez miért történik, de ezeket a visszajelzéseket még nem kellett visszaküldeniük.

„Aki most sem kéri az oltást, az teljesen kimarad a térítésmentes védőoltási lehetőség alól. Amennyiben később meggondolja magát és szeretne a lányát beoltatni, csak a patikában megvásárolt oltással teheti meg. A védőoltási rendbe a hetedikes lányok számára beépült, tehát felmenő rendszerben minden hetedik osztályos lány szüleinek felajánlják” - hangsúlyozta Surján Orsolya.