eur:
392.76
usd:
366.1
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

El a kezekkel a Római parttól!

.Változtatási tilalmat rendelt el az óbudai képviselő-testület a Római-parton a szombati ülésén. A lépésre két ellenzéki párt is reagált, az Együtt kommunikációs trükknek nevezte a tilalom elrendelését, míg a PM megkésett, de helyes döntésnek minősítette azt.

A III. kerületi önkormányzat arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tilalom elrendelését Tarlós István főpolgármester kezdeményezte a Római-parti gátépítéssel összefüggésben, s ezzel Bús Balázs (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester is egyetértett, tekintettel arra, hogy a beruházás miatt többször is megalapozatlan ingatlanspekulációs vádak érték mindkét önkormányzatot. A határozatot - amelynek megvitatásában a főpolgármester is részt vett - egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

A kerület tájékoztatása szerint az önkormányzati rendelet módosítását indokolta az is, hogy a mobilgát konkrét építésének ideje és végleges nyomvonala továbbra sem ismert, így a terület üdülőövezeti ingatlanjain folyó építési munkák akadályozhatják a beruházás kivitelezési munkáit.

Változtatási tilalmat egyébként legfeljebb három évre rendelhet el települési önkormányzat, ugyanakkor - mint a kerület közölte - ennek következménye az épületállomány leromlása, mert a tilalom alatt álló területen még építési engedélyhez nem kötött értéknövelő beruházást sem engedélyez a törvény.

A közlemény kitért arra is, hogy korábban Béres András (PM) képviselő is kezdeményezte a változtatási tilalmat, de az általa meghatározott területre vonatkozó javaslatot pontatlansága miatt jogszabályi alapon sem lehetett értelmezni, illetve támogatni.

Tarlós István szokásos pénteki sajtótájékoztatóján is utalt a mobilgát ügyére és visszautasította, hogy egyesek "ingatlanpanamát" emlegessenek, továbbá a változtatási tilalom mellett foglalt állást. "Ha ez létrejön, akkor nyugodtan elfelejtheti mindenki ezt a nagyon ügyesnek látszó, de elég rosszindulatú támadást" - fogalmazott, rámutatva arra, hogy a tilalom után az érintett területen új építmény nem helyezhető el.

Az Együtt a döntésre reagáló közleményében kommunikációs trükknek nevezte a tilalom elrendelését. Azt írták, hogy a befektetők így is nagyon jól járnak majd a közpénzből épülő új árvízvédelmi vonal miatt, és arra is felhívták a figyelmet, hogy az elmúlt bő másfél évben kiadott öt beruházás érvényes építési engedélyét nem érinti a tilalom.

A PM győzelemként és jó hírként értékelte, hogy Béres András, a párt III. kerületi képviselője által már júniusban javasolt, de akkor "arrogánsan visszautasított" változtatási tilalmat most elfogadta a képviselő-testület. Úgy fogalmaztak, hogy helyes döntés született, de megkésve, hiszen a Fidesz halogatása miatt legalább két lakópark már biztosan megépül a sport és nyaraló besorolású partszakaszon.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×