eur:
392.91
usd:
366.45
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Örök nyugalomra helyezték Esterházy Pétert - a nap hírei

A kormány, az Országos Roma Önkormányzat, több ellenzéki párt és a budapesti amerikai nagykövet is megemlékezett a roma holokauszt áldozatairól a fővárosban. Megszüntette 19 ügyben a Pallas Athéné alapítványokkal összefüggő eljárásokat a Közbeszerzési Döntőbizottság.

Örök nyugalomra helyezték Esterházy Péter Kossuth-díjas írót a Veszprém megyei Gannán, a család hagyományos temetkezési helyén. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a gyászmisén fénylő és saját pályáján ívelő csillagként beszélt az alkotóról. A latin nyelvű gyászszertartáson a pályatársak és tisztelők mellett több politikus, valamint a könyvszakma képviselői is részt vettek. Esterházy Péter 66 éves korában, daganatos betegségben július 14-én hunyt el.

A kormány, az Országos Roma Önkormányzat, több ellenzéki párt és a budapesti amerikai nagykövet is megemlékezett a roma holokauszt áldozatairól a fővárosban. 72 évvel ezelőtt, 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitzi cigánytábor felszámolásakor mintegy háromezer embert öltek meg.

Megszüntette 19 ügyben a Pallas Athéné alapítványokkal összefüggő eljárásokat a Közbeszerzési Döntőbizottság. A testület arról tájékoztatta a jegybank által létrehozott szervezeteket, hogy a vizsgált ügyekben már nem indokolt az ügyészségi eljárás. A Fővárosi Főügyészség június végén kezdeményezett hatósági vizsgálatot, amelyben megállapította, hogy az alapítványok egyes szerződéseknél meghaladták a költségvetési törvényben meghatározott értékhatárt az árubeszerzéseknél.

Megkezdődik a kormányablakok kialakítása a Nyugati és a Keleti pályaudvaron - jelentette be a MÁV Zrt. általános vezérigazgató-helyettese. Pál László elmondta: a két kormányablak kialakítása mintegy 700 millió forintba kerül, ennek 85 százalékát uniós forrásból finanszírozzák. A Keleti pályaudvaron az indulási csarnokban, a Nyugati pályaudvaron az egyik váróban létrejövő új hivatalok 2017 nyarán nyílnak meg.

Napokon belül befejeződhet az őszi búza aratása, a hektáronkénti hozam jobb lesz a vártnál. Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár az InfoRádióban elmondta: az őszi búza hektáronkénti hozama eléri az átlagosan 5,4 tonnát. Kiemelten jó termés volt Baranya, Somogy és Tolna megyében, míg a leggyengébbet Csongrád megyéből takarították be.

A teljes magyar szőlő-, borágazatra vonatkozó, átfogó stratégiát készített a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. A testület a Földművelésügyi Minisztériummal kötött megállapodásnak megfelelően dolgozta ki a javaslatokat. A hegyközségi tanács széleskörű szakmai vitára bocsátja az első változatot.

A miniszterelnök által bejelentett vidéki beruházások megvalósítását várja a kormánytól az MSZP. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke úgy reagált: a megyei jogú városokban élő emberekkel kötött szerződések érvényesek, és természetesen megvalósulnak.

Az autóipari nagyvállalatok helyett a kis- és közepes cégek segítését várja a kormánytól az LMP. Az ellenzéki párt szerint ha a kabinet nem szakít a nagy multinacionális cégek, köztük elsősorban az autóipari vállalatok előnybe hozásával, akkor Magyarország a külföldi cégek ipartelepévé válik. A Fidesz szerint az autóipar több mint 150 ezer magyar embernek ad munkát, az ágazat támogatása ezért Magyarország elemi érdeke.

Árrögzítés miatt 44 millió forint bírságot szabott ki a Pickre a Gazdasági Versenyhivatal. A hatóság szerint a társaság 2009 januárja és 2014 decembere között meghatározta kereskedelmi partnereinél az akciós időszakokban értékesíteni kívánt termékek fix, illetve minimális nagy- és kiskereskedelmi árát. A GVH közleménye szerint a Pick elismerte a jogsértést.

Kizárólagos licenc-megállapodást írt alá a Richter a Cariprazine nevű gyógyszerének nyugat-európai terjesztésére az olasz Recordati-val. Bogsch Erik vezérigazgató az InfoRádiónak elmondta: a Richter kutatói által felfedezett szer elsősorban a skizofrénia tüneteit kezeli, illetve a depresszió ellen is hatásos. Hozzátette: a törzskönyv európai megszerzése jövő év második negyedévének végére tehető, ezután egy-két éven belül az országok befogadása is várható.

Kockázatosnak tartja a határra érkező migránsok együttműködésének hiányát az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán Röszkén ugyanakkor hangsúlyozta: a magyar egészségügyi ellátórendszer ura a migráció okozta helyzetnek. Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos közölte: tavaly év végétől augusztus elejéig több mint 4.100 szűrővizsgálatot rendeltek el, de ezek közül csak mintegy 400 történt meg. Az elvégzett szűrővizsgálatoknál találtak HIV-, szifilisz-, valamint hepatitisz A és C fertőzöttet.

Már jelentkezhetnek a külképviseleti szavazásra azok, akik az október 2-ai országos népszavazás idején nem tartózkodnak Magyarországon. Ehhez szeptember 24-én 16 óráig fel kell vetetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe. Eddig 183-an tették ezt meg. A választópolgárok 76 ország 105 külképviseletén adhatják le voksukat a népszavazáson. A legtöbben, 42-en Londonban szeretnének szavazni.

Elfogatóparancsot adtak ki egy ankarai katonai kórház száz alkalmazottja, köztük orvosok ellen a török hatóságok. A letartóztatások feltehetően összefüggésben vannak a két héttel ezelőtti sikertelen katonai puccskísérlettel. Binali Yildirim török miniszterelnök bejelentette: az állam ellenőrzése alá kerülnek a katonai vezérkarhoz tartozó gyárak és üzemek.

Kártérítési pert indít a Volkswagen ellen a bajor kormány. A tartomány a dízelbotrány miatt a bajor nyugdíjalapot ért részvényárfolyam-veszteségért követel kártérítést az alsó-szászországi székhelyű nagyvállalattól. A bajor nyugdíjalap 2015 szeptemberében mintegy 58 ezer Volkswagen-részvényt tartott a portfóliójában. A botrány miatti árfolyamveszteség 700 ezer euróra tehető.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Paks II.-vezér: változhat a kulcsrakész ár, a kínaiak is megjelenhetnek a beruházás körül

Paks II.-vezér: változhat a kulcsrakész ár, a kínaiak is megjelenhetnek a beruházás körül

A 12,5 milliárd eurós kulcsrakész ár "továbbra is érvényben van" az orosz fővállalkozóval, de "ha a nyugat-európai atomerőmű építkezésekre nézek, akkor a tervezett költségeket még soha, sehol nem tudták tartani, ezért felelőtlenség lenne most többet mondanom" – jelentette ki a Portfolio-nak adott exkluzív nagyinterjúban Jákli Gergely. A Paks II. Zrt. vezérigazgatója utalt rá, hogy a paksihoz hasonlóan a legtöbb erőmű építés "ilyen kulcsrakész szerződésben valósul meg, ennek ellenére folyamatosan drágulnak"; igaz hozzátette: "a Paks II. esetében nem kapkodnék, nem spekulálnék erre". Elárulta: "folyamatban van a kivitelezési szerződés egyes pontjainak a felülvizsgálata és módosítása", és konstruktívak a tárgyalások az oroszokkal, akárcsak az Európai Bizottsággal; munkaszervezési és egyéb tapasztalatok miatt pedig akár a kínaiak is megjelenhetnek a projekt körül. Azt vázolta: "rövid távon megoldódhat" az irányítástechnika körüli, a német kormány blokkolásából adódó helyzet, és leszögezte: se a projektet, se az orosz hitelszerződést nem szankcionálja semmi, illetve az orosz fővállalkozó is ki tudja fizetni a beszállítókat. Hangsúlyozta: a Paks I.-nél nem történt semmilyen elmozdulás a mellette kiásott új gödör miatt, és a megépített résfal csökkenti ennek a jövőbeli kockázatát. A Duna vízhozamával és a hűtővízzel kapcsolatos aggodalmakat műszakilag kezelhetőnek mondta, a Paks I. és Paks II. párhuzamos működésének brüsszeli engedélyezése kapcsán pedig bizakodását érzékeltette. Azt is rögzítette: "lesz első betonöntés év végéig", és a két új blokk "a 2030-as évek elején" már termelni fog. A minapi interjú során Paks II. gigantikus gödrében is jártunk, ahol óriási gépeket láttunk, a megörökített fényképeket ebben a különleges képgalériában mutatjuk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×