eur:
392.93
usd:
366.33
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Ősszel folytatódik a bürokrácia csökkentése - a nap hírei

Hősi halottá nyilvánította a hortobágyi tragédiában elhunyt négy tűzszerészt a honvédelmi miniszter. Megkapta a kormánygaranciát a 3-as metró pótlásához szükséges buszbeszerzésre a Főváros. Ausztriában meg kell ismételni az elnökválasztás második fordulóját.

Hősi halottá nyilvánította a Hortobágyon elhunyt négy tűzszerészt a honvédelmi miniszter. Simicskó István rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta: a tárca minden lehetséges módon segíti a hozzátartozókat. A négy tűzszerész akkor vesztette életét, amikor működésbe lépett egy robbanótest. Benkő Tibor vezérkari főnök közölte: a 250 kilogrammos repeszbombából korábban eltávolították a gyújtószerkezetet. Hozzátette: a tragédia okát az azonnal elrendelt vizsgálatnak kell feltárnia. A Hortobágyi Nemzeti Park területén lévő egykori bombázó lőtéren tavaly kezdődött munkálatokban több mint 4 ezer hektárnyi területet kell átnézniük a tűzszerészeknek, felszámolni a földben rejtőző robbanószerkezeteket.

Megkapta a kormánygaranciát a buszbeszerzésre a Főpolgármesteri Hivatal. Eszerint a 3-as metróvonal felújítása miatt szükséges járműpótlást szolgáltatás vásárlásával oldhatja meg a főváros. A kormányhatározat szerint a központi költségvetés finanszírozza a 150 jármű megrendeléséből adódó többletköltségeket.

Megkétszerezte kecskeméti gyártókapacitását a Freudenberg német autóipari beszállító. A magyar kormány 411 millió forinttal támogatja a beruházást - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kiemelte: a fejlesztésnek köszönhetően 75 új munkahely jött létre, így már 700 munkavállalót foglalkoztat a cég.

Ősszel folytatódik a bürokrácia csökkentése - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a közszolgálati tisztviselők napja alkalmából tartott ünnepségen közölte: a kormány 110 törvényt változtatott meg a bürokráciacsökkentésért. Ugyanakkor hozzátette: az uniós pénzeknél, az építésügynél és az adóügynél további egyszerűsítésekre van szükség.

A magyar egészségügy helyzete miatt tüntettek ágazati dolgozók és szimpatizánsok Budapesten. A parlament előtti Kossuth Lajos téren tartott demonstrációt szervező Sándor Mária ápolónő megosztónak nevezte a bérmegállapodást. Hangsúlyozta, hogy a legrosszabb helyzetben lévő egészségügyi dolgozókat nem szabadna kihagyni a bérrendezésből.

Megkapta az Erste Jelzálogbank a működéshez szükséges engedélyeket a Magyar Nemzeti Banktól. A pénzintézet közleménye emlékeztet arra, hogy a jegybank tavaly írt elő kötelező jelzáloglevél-finanszírozást a bankoknak a jelzáloghitelek mögé.

Nemzetközi távközlési szervezethez csatlakozott az MVM NET. A társaság bemutatta az idén átadott LTE450-es mobil adatátviteli hálózatát. Az állami tulajdonú cég Európa egyik első 4. generációs hálózatát építette ki a 450 MHz-es frekvencián.

Ausztriában az alkotmánybíróság ítélete szerint meg kell ismételni az elnökválasztás második fordulóját. A testület helybenhagyta a Szabadságpárt beadványát, amely a szavazatszámláláskor elkövetett szabálytalanságokra hivatkozott. Az osztrák államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben a független Alexander Van der Bellen 50,3 százalékkal nyert Norbert Hofer szabadságpárti jelölttel szemben, aki 49,6 százalékot kapott.

A migrációs kérdésekkel összefüggő tagállami álláspontok közelítését ígérte az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker a szlovák uniós elnökség első napján a szlovák kormányfővel közösen, Pozsonyban tartott sajtótájékoztatón beszélt erről. Az uniós diplomata szerint a szlovák elnökség programja megegyezik az Európai Bizottság elképzeléseivel.

Egy évre átvette a visegrádi négyek csoportjának soros elnöki tisztségét Lengyelország. Varsó erősíteni szeretné a regionális együttműködést az Európa előtt álló jelenlegi kihívások kezelésére. A kulcsfontosságú kérdések között első helyen a migrációs válság szerepel a lengyel elnökség programjában.

Újabb hat hónappal, 2017 végéig meghosszabbította az Oroszország ellen elrendelt szankciókat az Európai Unió. **** Az Európai Unió Tanácsa indoklása szerint Moszkva még mindig nem hajtotta végre maradéktalanul az Oroszország, Ukrajna, illetve az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok között létrejött minszki megállapodást.

Júliustól már Horvátországban is segítik a magyar turistákat a magyar rendőrök. Az ORFK tájékoztatása szerint Zadarban három-három rendőr augusztus végéig teljesít szolgálatot. Horvát kollégáikkal közös járőrszolgálat keretében a magyarok által egyik legkedveltebb városban és a környékbeli településeken, főként a közterületeken lesznek jelen.

Németországban 14 év börtönre ítélte a düsseldorfi tartományi főbíróság azt a férfit, aki tavaly októberben késsel támadt és életveszélyesen megsebesítette Henriette Reker kölni főpolgármestert. A törvényszék emberölési kísérletben mondta ki bűnösnek a 45 éves támadót, aki az ítélet szerint a berlini kormány menekültügyi politikája ellen akart így tiltakozni.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×