eur:
392.76
usd:
366.1
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Bakondi György: "Biztonsági intézkedések várhatók a nagy rendezvényeken"

"Hasonló biztonsági intézkedésekre lehet számítani az év hátralévő tömegrendezvényein, mint a magyar-norvég mérkőzésen" - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Tartalmát tekintve minden európai országban hasonló terrorfenyegetettségi rendszer van érvényben, mint nálunk" - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Mint mondta, a "B" fokozatú terrorfenyegetettség azt jelenti, amikor az EU vagy a NATO egyik tagállamában terrorcselekmény történik, de arról nincs információnk, hogy ez a fenyegetettség közvetlenül minket is érintene.

A B szintű készültség elsősorban a közterületek és a kiemelt létesítmények fokozott védelmét, a határellenőrzés szigorítását és a büntetés-végrehajtási intézmények fokozott felügyeletét jelenti. Hozzátette: a pénteki terrorista támadások után a környező országokban is hasonló védelmi intézkedéseket rendeltek el, egyúttal erősödött a titkosszolgálatok közötti aktív információcsere is.

"Ebből az információcseréből derült ki, hogy ellentétben más hírekkel, nincs nyoma annak, hogy Magyarországon is járt volna a Franciaországban és Belgiumban körözött terrorista" - hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

A belbiztonsági főtanácsadó egyúttal arról is tájékoztatott, hogy a szerdai kormányülésen várhatóan döntés születik a terrorfenyegetettségekkel összefüggő intézkedések pontosításáról is.

"Hasonló biztonsági intézkedésekre lehet számítani az év hátralévő tömegrendezvényein, mint a magyar-norvég mérkőzésen" - mondta Bakondi György, aki hozzátette, hogy a rendezvényeken történő átvizsgálások és egyéb intézkedések a lakosság biztonságának érdekében történnek. Pillanatnyilag nincs szükség arra, hogy nagyobb bevásárlóközpontokban kiemelt ellenőrzést vezessenek be, de a rendőrök és a biztonsági őrök jelenléte mindenhol látható lesz.

Mint mondta: a támadássorozat után európai szintű, azonnali és hatékony biztonsági intézkedések meghozatalára van szükség. Elsőként a határbiztonsági kérdések átgondolását és a titkosszolgálatok együttműködésének bővítését említette. Kérdésnek nevezte, hogy a nagy Európai államok megértették-e ezt a figyelmeztetést.

Bakondi György arról is beszélt, hogy fontos értéknek tartja a schengeni határok megőrzését, de az EU külső határainak védelme a legfontosabb. Mivel azonban a párizsi terrorcselekményt részben másodgenerációs bevándorlók követték el, úgy tűnik, az integrációjuk nem történt meg tökéletesen.

"Úgy látjuk, hogy a migránsok beengedése nem kecsegtet az integráció sikerével, hanem párhuzamos társadalmak jönnek létre" - fogalmazott Bakondi György.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×