Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bakondi György: "Biztonsági intézkedések várhatók a nagy rendezvényeken"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
"Hasonló biztonsági intézkedésekre lehet számítani az év hátralévő tömegrendezvényein, mint a magyar-norvég mérkőzésen" - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Tartalmát tekintve minden európai országban hasonló terrorfenyegetettségi rendszer van érvényben, mint nálunk" - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Mint mondta, a "B" fokozatú terrorfenyegetettség azt jelenti, amikor az EU vagy a NATO egyik tagállamában terrorcselekmény történik, de arról nincs információnk, hogy ez a fenyegetettség közvetlenül minket is érintene.

A B szintű készültség elsősorban a közterületek és a kiemelt létesítmények fokozott védelmét, a határellenőrzés szigorítását és a büntetés-végrehajtási intézmények fokozott felügyeletét jelenti. Hozzátette: a pénteki terrorista támadások után a környező országokban is hasonló védelmi intézkedéseket rendeltek el, egyúttal erősödött a titkosszolgálatok közötti aktív információcsere is.

"Ebből az információcseréből derült ki, hogy ellentétben más hírekkel, nincs nyoma annak, hogy Magyarországon is járt volna a Franciaországban és Belgiumban körözött terrorista" - hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

A belbiztonsági főtanácsadó egyúttal arról is tájékoztatott, hogy a szerdai kormányülésen várhatóan döntés születik a terrorfenyegetettségekkel összefüggő intézkedések pontosításáról is.

"Hasonló biztonsági intézkedésekre lehet számítani az év hátralévő tömegrendezvényein, mint a magyar-norvég mérkőzésen" - mondta Bakondi György, aki hozzátette, hogy a rendezvényeken történő átvizsgálások és egyéb intézkedések a lakosság biztonságának érdekében történnek. Pillanatnyilag nincs szükség arra, hogy nagyobb bevásárlóközpontokban kiemelt ellenőrzést vezessenek be, de a rendőrök és a biztonsági őrök jelenléte mindenhol látható lesz.

Mint mondta: a támadássorozat után európai szintű, azonnali és hatékony biztonsági intézkedések meghozatalára van szükség. Elsőként a határbiztonsági kérdések átgondolását és a titkosszolgálatok együttműködésének bővítését említette. Kérdésnek nevezte, hogy a nagy Európai államok megértették-e ezt a figyelmeztetést.

Bakondi György arról is beszélt, hogy fontos értéknek tartja a schengeni határok megőrzését, de az EU külső határainak védelme a legfontosabb. Mivel azonban a párizsi terrorcselekményt részben másodgenerációs bevándorlók követték el, úgy tűnik, az integrációjuk nem történt meg tökéletesen.

"Úgy látjuk, hogy a migránsok beengedése nem kecsegtet az integráció sikerével, hanem párhuzamos társadalmak jönnek létre" - fogalmazott Bakondi György.