eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Arzénmentes a víz Háromfán és Bakházán

Egy 184 millió forintos uniós támogatású projektnek köszönhetően véglegesen megoldódott Háromfa és Bakháza ivóvízgondja, a két dél-somogyi településen eddig a magas arzéntartalmú víz miatt ideiglenesen telepített tisztító berendezéssel biztosítottak fogyasztásra alkalmas vizet - közölte Brantmüller Zoltán, az önkormányzati társulás elnöke kedden a projektzárás alkalmából az MTI-vel.

Tavaly egy kormányhatározat tette lehetővé, hogy 47 millió forintos többlettámogatást kapjon, és elkezdődhessen a két somogyi kistelepülést érintő ivóvízminőség-javító program. A projekthez 165 millió forintot biztosított az Európai Unió és a magyar központi költségvetés, míg a 10 százalékos saját erőt a Belügyminisztérium EU Önerő Alapja finanszírozta, így a lakosságnak nem jelentett anyagi terhet a beruházás.

A két településen a víznek korábban határérték feletti volt az arzéntartalma, de a megengedettnél több volt benne a vas, az ammónium és a mangán is, amit a régi háromfai vízmű víztisztító technológiája nem tudott megfelelően kezelni.

Az egy éve indult beruházás részeként bővítették és korszerűsítették a régi kezelőépületet, egy tartalék kutat fúrtak, a meglévő kút szivattyúját kicserélték, átépítették a kútfejaknát és épült egy vasiszap-ülepítő. Több mint 14 kilométer hosszan átmosták a hálózatot, továbbá teljesen megújult a vízkezelési technológia. A vízkezelőből távozó víz minősége így mindenben megfelel az előírásoknak.

Az ivóvízgond megoldása a két településen 400 ingatlant és több mint ezer lakost érint.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×