eur:
392.68
usd:
366
bux:
66623.14
2024. április 26. péntek Ervin

Visszaad egy értékes festményt a Földművelésügyi Minisztérium

Visszakapják tulajdonosai, az erdélyi Zabolán élő Mikes család tagjai a Zabolai ménes című festményt, amely 1944-ben került az akkori agrártárcához és az utóbbi időben a Földművelésügyi Minisztériumban volt látható.

A nagy méretű, 3,5-szer 5,5 méteres festményt, Tadeusz Ajdukiewicz alkotását jelképesen szerdán adta vissza Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Simon Attila István közigazgatási államtitkár a család képviselőjének, Roy-Chowdhury Gergelynek.

A kép visszaszolgáltatását Roy-Chowdhury Katalin (született Mikes Katalin) 2002-ben kérte először a magyar államtól.

"Ritkán van olyan pillanat, amikor az ember egyfajta történelmi igazságtételnek a részese lesz, most azonban ez történik, hiszen visszaadunk egy festményt annak a történelmi Mikes családnak, amelynek sorsa elválaszthatatlan Erdélytől és a magyar történelemtől egyaránt" - hangsúlyozta a miniszter.

Néha a magyar-magyar viszony sokkal bonyolultabb, mint amilyennek gondoljuk - írta a történetről 2011-ben a Magyar Nemzet. A leánykori nevén Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak (FVM) nevezett épületben, az államtitkári vendégváró helyiségben van kiállítva Tadeusz Ajdukiewicz Zabolai ménes című festménye. Jókora alkotás: 3,5 x 5,5 méter - valószínűleg gyakran megcsodálják a fontos emberekkel való találkozásra váró majdnem olyan fontos vendégek. A kép Bánffy Dániel minisztersége alatt, 1944-ben került az agrártárcához. A rendelkezésre álló iratok szerint az erdélyi Mikes grófi család (egészen pontosan Mikes Ármin) megőrzésre adta át a hivatalnak. A Vidékfejlesztési Minisztérium vagyonleltárába csak 1985-ben jegyezték be.

A Mikes család örökösei, a Zabolán élő Katalin Roy-Chowdhury (született Mikes Katalin) grófnő 2002-ben kérte az örökségéhez tartozó alkotás visszaszolgáltatását a magyar államtól. Még ugyanabban az esztendőben az FVM levélben közölte, hogy a minisztérium kész kiadni a festményt - az átadásra azonban az átvételre vonatkozó meghatalmazással kapcsolatos formai kifogások miatt nem került sor. 2008-ban újra próbálkozott az örökös, de az FVM EU-koordinációs és nemzetközi főosztályáról azt a választ kapta, hogy a rendelkezésre álló iratok alapján nem találják egyértelműen megalapozottnak a festmény tulajdonjogát, ezért azt nem adják vissza. A kép különben az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény alapján állami vagyonnak minősül, a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, ennek megfelelően a kiadásáról-visszaszolgáltatásáról jelenleg kizárólag a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács dönthet.

A régi székely főnemesi családot a román kommunista rendszer idején számos jogsérelem és meghurcoltatás érte. A rendszerváltás után az EU-tagságra készülő Románia különféle hatóságai a külföldi nyomás és elvárás hatására számos esetben pozitív kárpótlási döntést hoztak, így a Mikes család is jelentős erdő- és földterületeket kapott vissza. (A kastély harmincnégy hektáros angolparkja egyben arborétum is volt, és magyar irodalomtörténeti érdekesség, hogy tízesztendős koráig itt gyerekeskedett zágoni Mikes Kelemen, II. Rákóczi Ferenc rodostói íródeákja is. Ezen a birtokon legelt az egykor világhírű zabolai ménes, amely speciálisan tenyésztett katonalovakat adott a cári udvar és a német császár számára.)

A szocializmus évtizedei alatt szellemi és testi fogyatékosok preventóriumaként működő kastélyépületet 1997-ben a román egészségügyi minisztériumtól sikeresen visszaperelték, de a házat csak 2005-ben vehették birtokba. A birtokba kerülés után a meglehetősen lelakott ingatlant gyönyörűen felújították, most elsősorban nyugat-európai vendégkörre szakosodott kastélyszállóként működik. Ezt jelzi az is, hogy kizárólag angol nyelvű honlapot üzemeltetnek, és az üzlet működik: nászutas párok, Bukarestben élő diplomaták és üzletemberek vannak a vendégeik között.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×