INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Önkormányzati tulajdonba kerülhetnek a megyei könyvtárak és múzeumok épületei

InfoRádió / MTI
Tárgysorozatba vette az Országgyűlés kulturális bizottsága kedden a megyei könyvtárak és a megyei hatókörű városi múzeumok feladatának ellátását szolgáló egyes állami tulajdonú vagyontárgyak ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról szóló törvényjavaslatot.

Halász János, aki másik négy fideszes képviselővel együtt jegyzi az indítványt, az ülésen kifejtette: a jelenlegi háromszereplős konstrukció, amelyben az állami tulajdonos, az intézményi vagyonkezelő és az önkormányzati fenntartó vesz részt, nagyban megnehezíti az intézmények pályázatokon történő részvételét, a szükséges fejlesztések, felújítások kivitelezése pedig jogi, pénzügyi, szervezési problémákat vet fel.

A javaslat célja, hogy a megyei hatókörű városi múzeumok és a megyei könyvtárak feladatellátását szolgáló ingóságok és ingatlanok az önkormányzatok tulajdonába kerüljenek, ezzel segítve a kötelező feladat hatékonyabb ellátását.

A törvényjavaslat tárgysorozatba vételét 12 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett támogatta a bizottság.

Az ülésen emellett - egyhangú támogatással - tárgysorozatba vették azt a határozati javaslatot is, amely március 27-ét II. Rákóczi Ferenc emléknapjává nyilvánítaná.

A címlapról ajánljuk