eur:
393.09
usd:
366.48
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

"Orosz rulett" - a dizájnerdrogok veszélyei

A dizájnerdrogok veszélyeire és azok bizonytalan összetételére hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság kábítószer szakértője. Csákó Ibolya elmondta: sokszor a Kínából érkező szintetikus szerekről a dílerek sem tudják pontosan, milyen összetételűek.

Nem a gyártási folyamat zajlik Magyarországon és az Európai Unióban, hanem ezeknek az anyagoknak a tablettázása történik nálunk.

Leginkább az interneten forgalmazzák ezeket az anyagokat, ezért nehéz a terjesztés megakadályozása. Az úgynevezett "C" lista (2012 áprilisától ez a jegyzék tartalmazza azokat az új pszichoaktív anyagokat, amelyek terjesztését, előállítását, exportját és importját ideiglenesen törvényen kívül helyezik) bevezetése ugyanakkor sokban segíti a nyomozók munkáját. Korábban nem volt "fegyverük" ahhoz, hogy ezeket az anyagokat lefoglalják - fogalmazott Csákó Ibolya.

A kábítószer szakértő hozzátette: a Btk. módosítása, az új tényállás bevezetése óta a lefoglalt anyagokat már ki tudják vonni a forgalomból, vagyis nem kerülnek vissza a szerek az illegális forgalomba. A rendőrség naponta foglal le kisebb - nagyobb mennyiségben dizájnerdrogokat.

Csákó Ibolya arról is beszélt, hogy a lefoglalt illegális anyagok fele dizájnerdrog. Ez nagyon-nagyon sok - hangsúlyozta a szakértő. Hozzátette: eközben a heroin - fogyasztás gyakorlatilag eltűnt Magyarországon, csak nagyon szűk körben élnek vele. A cannabis továbbra is élen jár, az amfetamin- fogyasztás picit kezd erősödni és ezzel párhuzamosan nő a dizájnerdrogok használata.

Napi rendszerességgel indulnak ügyek és hetente foglalnak le nagyobb mennyiséget - mondta Csákó Ibolya. Figyelmeztetett: ezek az anyagok sokkal veszélyesebbek, mint a klasszikus kábítószerek. A fogyasztók nem tudják, hogy milyen hatása van az egyszeri használatnak és azt még a szakértők sem, hogy a mik a hosszú távú hatásai, 10-15 év múlva mit fog eredményezni ezeknek a szereknek a használata.

A rendőrséggel közösen tartott sajtótájékoztatón Zacher Gábor toxikológus arra hívta fel a figyelmet: emelkedhet idén a kábítószer miatt kórházba kerülők száma az előző évekhez viszonyítva. Idén összesen várhatóan mintegy 2200 embert szorul orvosi ellátásra droghasználat miatt, tavaly ez a szám 2000, tavalyelőtt 1800 volt.

A Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetője úgy fogalmazott: a dizájnerdrogok piaca olyan, mint az "orosz rulett", rengeteg a bizonytalansági tényező. "Kombózzák a szereket, megpróbálnak például két szerből egyet csiholni, és bizony ezek nagyon kockázatosak lehetnek. Veszélyes világot élünk, már, ami a szerhasználatot illeti!" - hangsúlyozta Zacher Gábor.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×