Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tavaszra elkészülhet a józsefvárosi holokauszt-emlékhely

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jövő tavaszra a kormány tervei szerint elkészülhet a holokauszt-emlékhely a józsefvárosi pályaudvaron - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottság ülésén csütörtökön Budapesten.

Mint mondta, két ügyet kiemelten kezel a kormány az emlékévvel kapcsolatban. Egyrészt azt, hogy az ország lehetőleg minél több pontján jöjjenek létre közösségi emlékhelyek, ahol arra hívják fel a figyelmet, milyen fontosak az ismeretek a vészkorszakról. Ebbe a sorba illeszthető a józsefvárosi pályaudvarra tervezett intézmény is.

A másik ügy pedig az, hogy a gyermekáldozatokról külön is megemlékezzenek - tette hozzá.1944-ben a józsefvárosi pályaudvarról indultak a deportálások, ezért is fogadta el a kormány a Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottság jövő évi holokauszt emlékévet előkészítő testületének javaslatát, hogy a rég nem használt állomáson hozzák létre a holokauszt gyermekáldozatainak emlékhelyét - mondta Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár közölte: a kormány nettó 5 milliárd forintot hagyott jóvá az emlékhely létrehozására. Elfogadta egy másfél milliárd forintos civil alap létrehozását is, amelyet civil szervezetek számára nyitnak meg azzal a céllal, hogy ne csak az állam szervezzen megemlékezéseket az emlékév alkalmából. A keret felhasználására érkező pályázatokat az Országgyűlés kulturális bizottsága fogja elbírálni.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az emlékhely részletes terveit ismertetve elmondta, hogy az intézmény a Sorsok Háza néven nyithatja meg kapuját jövő áprilisban. A pályaudvar épületében az európai oktatási központ, alatta pedig a gyermekáldozatok emlékhelye kaphat helyet.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója megtiszteltetésnek nevezte, hogy a vasúttársaság épülete adhat helyet az emlékhelynek. Fürjes Balázs kormánybiztos pedig kitért arra is, hogy a pályaudvar épületében jelenleg szolgálati lakások vannak, így az ott lakó 23 családnak méltányos megoldást kell biztosítani.

Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke az ülésen hangsúlyozta, hogy a szövetség az emlékhely tartalmában mindenképpen szeretné kifejezésre juttatni a magyarországi zsidóság sajátos szempontjait, és nem csak a deportálások megkezdésének pillanatát, hanem az oda vezető folyamatot is fel kell tárni.

Lázár János erre válaszul aláhúzta, hogy az emlékközpont tartalmát a legszélesebb társadalmi konszenzussal fogják kialakítani.

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete pedig kijelentette, hogy országa segíteni fogja az emlékhely kialakítását és biztos benne, hogy az intézmény hitelesen mutatja majd be a 70 éve történteket.

Hanganyag: Sigmond Árpád