Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tálas Péter: Nem a migráció fenyegeti Európát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A migráció alapvetően nem probléma Európában, ám a munkahelyek megszűnésével felerősödhet a bevándorlás-ellenes hangulat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tálas Péter. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője hozzátette: 2013 világpolitikájában a korábbi Arab-tavasz fejleményei fontos tényezők lesznek, ezen belül Szíria stratégiai ütközőpontnak számít.

A migráció, mint az Európai Unió egy komoly problémája erősen eltúlzott - mondta mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tálas Péter. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője szerint a 90 százalékos európai többség nem lesz elnyomható.

Tálas Péter szerint ez a feszültség a válság elmúltával kezelhető lesz. Szerinte a legnagyobb problémát az okozhatja, ha a válság után sem nő a munkaerőigény.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője szerint az unió országai nincsenek felkészülve ilyen típusú válsághelyzetekre.

Tálas Péter hozzátette: egy jobban koordinált, megfontoltabb és politikailag is mérlegre tett bevándorláspolitikára lenne szükség Európában.

2013 világpolitikájában a korábbi Arab-tavasz fejleményei fontos tényezők lesznek, ezen belül Szíria stratégiai ütközőpontnak számít - erről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője.

Az Arab-tavasszal kapcsolatban Tálas Péter hangsúlyozta: a gyors demokratizálódás ezen a területen kizárható. Hozzátette: ma a térség országait nem a politikai rendszer megváltoztatásának igénye, mint inkább a szociális rendszer megváltoztatása ösztönzi.

Tálas szerint a nagyhatalmak akkor avatkoznak be a szíriai eseményekbe, ha ezen keresztül befolyásolni tudják az iráni választásokat.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd