eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Hagyó-per: Antal Attila egy szerződés ügyében ismerte el felelősségét

A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) volt vezérigazgatója egyetlen szerződés megkötésében ismerte el azt, hogy bűnösnek érzi magát, a többi ellene szóló vádat visszautasította a Hagyó Miklós és 14 társa ellen indított büntetőügy keddi tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken. Antal Attila arról is beszélt, hogy részben hatósági nyomásra tett terhelő vallomást vádlott-társaira.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró kérdésére Antal Attila harmadrendű vádlott azt mondta, hogy csak az Optimismo Kft.-vel a nyomtatók állapotának felmérésére kötött szerződés esetében érzi bűnösnek magát, a nyomozati szakban tett vallomásainak egy részét pedig nem tartja fenn.

Antal Attila beszámolt arról, hogy 2007. január 1. és 2008. február 19. között - Hagyó Miklós javaslatára - volt a BKV vezérigazgatója. Munkája során azt volt a célja, hogy a főváros közlekedését optimalizálják.

Vallomása szerint, amikor őrizetbe vették, azt mondták neki: ha nem tud az elvárásoknak megfelelni, akkor hosszú időre előzetes letartóztatásba helyezik. Ennek következtében olyan mondatok kerültek a jegyzőkönyvbe, amelyekkel vádlott-társait nehéz helyzetbe hozta, amiért elnézést kért tőlük - fűzte hozzá.

Kiemelte: nincs tudomása "guruló forintokról", a nyomozati szakban ügyvédje jelenlétében történt kihallgatása során a "hangsúlyok máshova kerültek", és saját hibájának nevezte, hogy azokat nem korrigálta.

A Gyorskocsi utcában a kihallgatások során az sejlett fel benne, hogy ezt nem fogja kibírni - vallotta Antal Attila, hozzátéve: "úgy éreztem, hogy élet és halál között lebegek". Házi őrizete alatt is olyan visszajelzéseket kapott, hogy együttműködés esetén szabadulhat, ezért tett olyan nyilatkozatokat, amelyek egy része nem felel meg a valóságnak - fűzte hozzá.

Kijelentette: azokat a nyomozati szakban tett vallomásokat, amelyek ellentétesek a jelenlegi vallomásával, nem tartja fenn.

Antal Attila harmadrendű vádlott részletes vallomását felolvasva hangsúlyozta: vezérigazgatóként stratégiai célokkal foglalkozott, a vádiratban szereplő szerződések részleteit nem ismeri, csak a nyomozati szakban ismerte meg azokat.

Ennek ellenére a milliárdos nagyságrendű marketing- és kommunikációs szerződéseket hasznosnak ítélte, állítása szerint nem felel meg a valóságnak a vádhatóság állítása, amely szerint azok nem teljesültek.

A BKV élén végzett 13 hónapos munkáját kiemelkedőnek értékelte, mert sikerült a cégnél egymástól függetlenül működő 12 igazgatóságot centralizálnia, ugyanis "nehéz pénzügyi helyzetben csak az irányítás centralizációja vezethet eredményre".

Hangsúlyozta: megszűnt a "12 önálló BKV" és négy vezérigazgató-helyettessel működő, átlátható, egyszerű struktúra alakult ki, valamint 1007 fővel csökkent a BKV létszáma.

Ezután hosszasan elemezte a vádiratban szereplő szerződéseket, melyekről kijelentette: kollégái felelősségteljesen és körültekintően jártak el, amikor megkötötték azokat.

Antal Attila beszámolt arról, hogy kinevezése után ő nevezte ki Regőczi Miklóst a BKV kommunikációs igazgatójává, akinek javaslatait teljesen elfogadta, az általa kötött marketing- és kommunikációs szerződéseket kitűnőre értékelte, annak ellenére, hogy többször hangsúlyozta: ő ehhez a területhez nem ért.

A Montana Zrt.-vel online hírfigyelő szolgáltatásra kötött havi félmillió forintos szerződésről azt mondta: nem felel meg a valóságnak az a vádiratban szereplő állítás, hogy a szerződést Mesterházy Ernő másodrendű vádlott utasítására kötötte meg. Szükségesnek és hasznosnak ítélte ezt a szerződést is, amely alapján végül csaknem 5,5 millió forintot fizettek ki.

A vádiratban említett kommunikációs szerződéseket szükségesnek ítélte, mert véleménye szerint a BKV bizonyos értelemben "marketingvállalkozás", ahol a hatékony kommunikáció alapvető feladat. Mindezért tévesnek ítélte a vádirat több, ezzel kapcsolatos megállapítását.

Antal Attila beszámolt arról is, hogy a Nap TV-ben történt beszélgetés előtt mondta meg neki a főszerkesztő, hogy a Nap TV és a BKV között kötött szerződés lejár, amelyet szeretnének meghosszabbítani. Vallomása szerint megvizsgálta a szerződést, hasznosnak ítélte és a megkötését javasolta.

A vádirat szerint Antal Attila a vezérigazgatói kinevezése napján, 2007. január 1-jén kötött 20 millió forint plusz áfa összegű szerződést a Nap TV-vel, ami 47,6 perc műsoridő ellentételezésének felelt meg.

Antal Attilát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolják mint társtettest.

A tárgyalás csütörtökön folytatódik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×