INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Országos aszályhelyzetet hirdetett a vidékfejlesztési miniszter - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
Sajtóértesülés szerint egyeztetett az E.ON igazgatótanácsának elnöke és Orbán Viktor kormányfő. Országos aszályhelyzetet hirdetett a vidékfejlesztési miniszter. Lemondott hivataláról az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettese. A nap legfontosabb hírei augusztus 29-én.

Sajtóértesülés szerint a nyilvánosság teljes kizárásával egyeztetett Johannes Teyssen, az E.ON igazgatótanácsának elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel a cég magyarországi gázüzletágának esetleges eladásáról az Országházban. A HírTV információi szerint a találkozó, amelyen részt vett Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter is, csaknem egy órán keresztül tartott. Az egyeztetés után senki sem nyilatkozott. Korábban az E.ON ügyében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt mondta: a kormány nem közöl részleteket az ügyben. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az M1 reggeli műsorában annyit mondott: részben a növekvő rezsiköltségek megállítása, részben stratégiai okok állnak amögött a kormányzati szándék mögött, hogy egy nem profit alapon működő közszolgáltatási rendszert alakítsanak ki. Orbán Viktor kormányfő szombaton, egy kőszegi közéleti rendezvényen mondta azt, hogy Magyarország rövidesen visszavásárolja az E.ON-nál lévő részvénycsomagot a németektől.

Országos aszályhelyzetet hirdetett a vidékfejlesztési miniszter, így kárenyhítő juttatást kaphatnak a szárazság miatt károsult gazdák. Az igénylést november 30-ig kell benyújtani. Giró-Szász András kormányszóvivő nem sokkal korábban azt mondta: döntött a kabinet az aszály okozta károk enyhítéséről. A kormány elfogadta a sertésstratégiát, illetve stratégailag kiemelt jelentőségű gazdálkodási szervezetté minősítette a több mint 400 embert foglalkoztató Gyulai Húskombinátot.

A jegybanki tranzakciós adóval kapcsolatos számokat elfogadja a Költségvetési Tanács - mondta a testület elnöke. Kovács Árpád a Kossuth Rádióban hozzátette: vannak olyan intézkedések, amelyek bevételeivel kapcsolatban további számításokat kérnek.

A Medicalonline egészségügyi portál értesülései szerint már novembertől több pénzt kaphatnak az alapellátásban dolgozók, egy praxis átlagosan havi 70-80 ezer forint többletbevételhez juthat. A portál úgy tudja, hogy a mai kormányülésen jóváhagyták az Emberi Erőforrások Minisztériumának azt az elképzelését, amely szerint az év utolsó két hónapjában már emelt összegű finanszírozást kapjanak a felnőtt- és gyermek-háziorvosok, a védőnők és a területi ellátási kötelezettségű fogorvosi praxisok is.

Az MSZP azt kéri az egészségügyi államtitkárságtól, vizsgálja ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Egészségügyi Holding Zrt. működését. Tukacs István, a párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a cég rossz gazdálkodása vezetett több mint ötszáz ember elbocsátásához. Az ellenzéki politikus emellett azt várja a kormánytól, segítsen, hogy az ott dolgozók megtarthassák munkájukat.

Szeptember 1-i hatállyal benyújtotta lemondását Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettese. Fülöp Sándor az InfoRádiónak úgy fogalmazott, hogy munkájához hiányoznak a szükséges jogszabályi és hivatali feltételek. Az ombudsman-helyettes hangsúlyozta: bár az Alaptörvényben részletesen szerepel a jövő nemzedékek érdekeinek védelme, illetőleg az, hogy a védelmet a helyettes alapjogi biztosnak kell ellátnia, ezt az alkotmányos rendelkezést semmilyen alsóbb szintű jogszabály nem hajtotta végre. Fülöp Sándor utódjának személyére Szabó Máténak, az alapvető biztosának 30 napon belül kell javaslatot tennie. Közben az LMP arra szólította fel a kormányt, hogy mielőbb állítsa helyre a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának korábbi hatáskörét és függetlenségét.

Az oktatásban ésszerűtlennek tartaná a 62 év feletti dolgozók kényszernyugdíjazását az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra, hogy az állam garanciát vállalt az azonos színvonalú oktatásra mindenütt, és ehhez kell igazítani az egyéb döntéseket. Hangsúlyozta: nem tud ilyen jellegű kormányzati szándékról, de ha mégis nyugdíjba kell küldeni az idős tanárokat, akkor az iskoláknak nyugdíj mellett kell őket visszaszerződtetni.

Lemondott posztjáról a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja. Tóth Miklós a ma rendezett összoktatói-dolgozói értekezleten jelezte Szél Ágoston rektornak, hogy a zavartalan szeptemberi tanévkezdésért leköszön a dékáni posztról. A rektor elfogadta a dékán lemondását. Az intézményben korábban az idei államvizsgákkal összefüggő szabálytalanságok gyanúja miatt indult belső és hatósági vizsgálat.

Eladja az államnak a mentők, a rendőrség és a katasztrófavédelem által is használt Egységes Digitális Rádiórendszert üzemeltető céget a Magyar Telekom. A szeptember 1-jétől hatályos, összesen 19,9 milliárd forintról szóló adásvételi szerződést most írták alá. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára az InfoRádiónak elmondta: a tranzakcióval több milliárd forintos megtakarítást remélnek az üzemeltetésben. Vályi-Nagy Vilmos emlékeztetett arra, hogy az adásvétel egy hosszú távú kormányzati koncepció része, amely alapján szeretnék összevonni, központosítani a különböző típusú hálózatokat és informatikai szolgáltatásokat.

Ukrajnában elutasította a hétéves börtönbüntetésre ítélt volt kormányfő, Julija Timosenko panaszát a fellebbviteli bíróság, és helybenhagyta az ellene hozott bírósági végzést.

Egy indiai filmrendezőnő alkotásával megnyílt a 69. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál,. Az idén 18 mű verseng a legjobbnak járó Arany Oroszlán-díjért. A fesztivál nemzetközi zsűrijét idén Michael Mann amerikai filmrendező vezeti. A világ legrégebbi filmfesztiválja szeptember 8-án ér véget a díjkiosztó gálával.

A címlapról ajánljuk