eur:
394.42
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Még májusban elfogadhatják a Nemzeti Alaptantervet - a nap hírei

Várhatóan még májusban elfogadják a Nemzeti Alaptanterv végleges változatát. Készek a helyszínre utazni a Szíriában elrabolt két magyar állampolgár ügyében a Terrorelhárítási Központ szakemberei. A budapesti és az országos napi melegrekord is megdőlt szombaton.

Elkészült a Nemzeti Alaptanterv végleges változata. Ezt az oktatási államtitkár jelentette be az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség küldöttgyűlésén. Hoffmann Rózsa közölte: az államtitkárság a napokban nyújtja be javaslatát a kormánynak, amit várhatóan még májusban elfogadhatnak. Hozzátette: a tananyag mennyisége mintegy 10 százalékkal csökkent az eredeti változathoz képest. Az oktatási államtitkár továbbra is alaptalannak nevezte azokat az értesüléseket, amelyek a Budapesti Corvinus Egyetem vagy egy-egy vidéki főiskola bezárásáról szólnak. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség küldöttgyűlésén Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára arról beszélt: gyorsabb ítélkezést és arányos ügyteherelosztást eredményez az igazságszolgáltatás idén elindult reformja. Szászfalvi László, egyházügyekért felelős államtitkár a rendezvényen azt mondta: ad hoc bizottságot hoz létre a kormány a Szentszékkel kötött megállapodás felülvizsgálatára és aktualizálására.

Készek a helyszínre utazni a Szíriában elrabolt két magyar állampolgár ügyében a Terrorelhárítási Központ szakemberei. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azt mondta: Orbán Viktor kormányfő utasításának megfelelően a magyar hatóságok felvették a kapcsolatot a külföldi társszervezetekkel. Mint mondta: a Terrorelhárítási Központ munkatársai a megfelelő időben arra is készek, hogy a térségbe induljanak információt gyűjteni. A Külügyminisztérium és a Terrorelhárítási Központ adatai alapján a két, Szíriában dolgozó férfit ismeretlen fegyveresek hurcolták el szombatra virradó éjszaka.

Már a közeljövőben létrejöhet a kárpát-medencei jogsegélyszolgálat hálózata a magyarok lakta határon túli területeken. Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Pozsonyi Magyar Intézetben tartott konferencián elmondta: a segítségnyújtás mellett a hálózat határon túli szakemberek számára képzéseket is szervez majd. Kérdésre válaszolva azt is közölte: a hálózat már működő határon túli magyar szervezetekre alapozza majd tevékenységét.

Megkötötte a Budapesti Közlekedési Központ a BKV-val az új, uniós jogszabályoknak is megfelelő közszolgáltatási szerződést. A BKK közleményében emlékeztetett: a megállapodásra az adott lehetőséget, hogy Tarlós István főpolgármester aláírta a BKV hosszú távú finanszírozásáról szóló megállapodást a kormánnyal, amely az egyik feltétel volt. A másik kritérium a főváros és a BKK közötti szerződés megkötése volt, erről szerdai ülésén döntött a Fővárosi Közgyűlés. A BKK és a BKV közötti, nyolc évre szóló szerződés értelmében május elsejétől a központ látja el a közösségi közlekedési szolgáltatás szervezését, és határozza majd meg a hálózatot, a járatokat, illetve a menetrendet.

Tovább emelkedett az adóhatóságnak tartósan tartozó magánszemélyek és egyéni vállalkozók száma az első negyedévben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint a decemberi 1.771 után idén március végén 1.543 vállalkozás tartozott egyenként több mint 100 millió forinttal az adóhatóságnak. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók közül a decemberi 3.581 után idén márciusban 3.615-en halmoztak fel 180 napon túli, több mint 10 millió forint feletti adótartozást.

Vasárnaptól fogadja a látogatókat a Pannon Csillagda Bakonybélben. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: a létesítmény Közép-Európa legkorszerűbb csillagászati élménycentruma, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park új bemutatóhelye. A nyolcszáz négyzetméter alapterületű objektum nettó 421 millió forintból épült meg, európai uniós támogatással, az Új Széchenyi Terv keretében és a vidékfejlesztési minisztérium 63 millió forintos önrészével.

Méhek támadtak egy rendezvény résztvevőire a Fejér megyei Nagylóknál. Összesen 18 gyermeket és felnőttet vittek a dunaújvárosi, illetve a székesfehérvári kórházba; mindannyiuk állapota stabil. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a rendezvény 375 résztvevője egy tanösvényt járt be, amelynek egyik végére már korábban méhkaptárakat telepítettek.

A budapesti és az országos napi melegrekord is megdőlt szombaton. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint Újpesten 30 és fél fokot mértek, a Hajdú-Bihar megyei Körösszakálon 31,3 fok volt. Közben Ausztria, Németország és Csehország egyes vidékein több évszázados áprilisi melegrekord dőlt meg, számos helyen több mint 30 fokot mértek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×