eur:
392.99
usd:
366.24
bux:
66624.44
2024. április 26. péntek Ervin

Rácz Margit: Általános lesz jövőre a lassulás

Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcs után közölte: jövőre jóval nehezebb év lesz, mint ahogy arra korábban számítani lehetett, ezért a költségvetést újra kell tervezni. Ez megszorításokat jelent - mondta Rácz Margit közgazdász az InfoRádió Arénájában. Az MTA kutatásvezetője szerint Magyarországnak el kellene fogadnia a módosított uniós szerződést.

Nem fenntartható az a fejlődés, ami a 2008-as válság után, 2009 végétől beindult, erre szeptember óta több prognózis is figyelmeztetett - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének kutatásvezetője.

Rácz Margit kiemelte: mindez Magyarországot is érinti, ugyanis nem lehet kiragadni a világgazdaságból. Mégis, amikor a gazdasági miniszter benyújtotta a 2012-es költségvetést a Parlamentnek, azt mondta, hogy olyan szabályokat tudunk életbe léptetni, amelyek 1,5 százalékos GDP-növekedést fognak garantálni - emlékeztetett.

Azonban, ha ez a tervezett növekedés radikálisan eltér, az annyit jelent, hogy sokkal kevesebb bevétele lesz a költségvetésnek, mint amennyire 1,5 százalék mellett számított, ezért a kiadási oldalon megszorításokat kell végrehajtani - figyelmeztetett Rácz Margit, hozzátéve, hogy az eurózóna tagországai közt természetesen van növekedési különbség, de a lassulás 2012-ben általános lesz.

A Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének kutatásvezetője szerint Magyarországnak el kellene fogadnia a módosított uniós szerződést. Rácz Margit szerint hasznos volna, ha uniós felügyelet alá kerülnének a magyar közpénzügyek, mert a magyar állampolgár, az önkormányzat és az állam is eladósodott, a mindenkori kormányzat pedig látszólag nem képes kezelni költségvetését.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×