eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Hogyan vezessünk késő őszi időben?

Az autóvezetők 99 százaléka későn reagál egy váratlan helyzetre - mondta a vezetéstechnikai oktató. Pesoldt Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy soha ne engedjük a kopott kereket hátulra tenni, mert az veszélyezteti az autó stabilitását.

Õsszel és télen szinte mindennapos a köd, amellyel az InfoRádiónak nyilatkozó vezetéstechnikai oktató szerint "nem lehet mit kezdeni". Persze vannak eszközök, mint például a ködlámpa, de az nem javítja a látási körülményeket, legfeljebb minket látnak jobban.

Ha nem látjuk be az útszakaszt, akkor jobb, ha a kamion mögött maradunk, mert még mindig jobb 60-nal követni egy kamiont, mint megpróbálni megelőzni és frontálisan ütközni - tanácsolja Pesoldt Ferenc, aki figyelmeztetett arra is, hogy ne felejtsük: ha mi rosszul látunk, akkor ugyanolyan rosszul lát a szemből jövő is.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a páralecsapódástól is megnőhet a fékút, pláne akkor, ha éjszaka meg is fagy. Főleg a hidaknál, a felüljáróknál kell erre figyelni, mert azok korábban fagynak, mint más úttestek.

Pesoldt Ferenc hangsúlyozta: a négy abroncs nem egyformán kopik. Az elsőkerék-meghajtású autóknál értelemszerűen a két első kerék kopik jobban. Ne tetessük a kopottabb kerekeket hátra, az autó stabilitásáért ugyanis a hátsó kerekek a felelősek.

Ha elveszíti a jármű a stabilitását az azt jelenti, hogy a hátsó része megpróbálja "megelőzni" az elejét, erre a helyzetre pedig a vezetők 99 százaléka későn reagál - mondta a vezetéstechnikai oktató.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×