eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Ezt nem lehet a Megasztár módjára megszavaztatni"

Újabb érdekképviselet, ezúttal a köztisztviselők szakszervezete jelentette be, hogy elfogadhatatlannak tartja a Munka törvénykönyvének tervezett módosítását. A nemzetgazdasági tárca péntekig várja a javaslatokat az ügyben.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete határozottan elutasítja a  Munka törvénykönyvének új tervezetét - mondta az InfoRádiónak Fehér József. A szervezet főtitkára kiemelte: akár munkaanyag, akár kormányzati álláspontot tartalmazó dokumentum, elfogadhatatlan a tartalom és a módszer is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tervezete szerint megszűnne a műszakpótlék és a várandósok esetében érvényes felmondási tilalom, továbbá változna a bérpótlék, valamint a mostaninál kevesebb végkielégítés járna a munkavállalóknak. Fehér József a munkaadói, a munkavállalói és a kormányzati képviselők mielőbbi tárgyalását sürgette.

"Ezt nem lehet a Megasztár módjára megszavaztatni, úgymond társadalmi vitára bocsátani, hanem ehhez felkészült szakértők hosszú tárgyalása kell" - fejtette ki.

A módosítás ellen eddig a többi között a LIGA szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége tiltakozott.

Az ellenzéki pártok mellett kormánypárti frakcióvezetők is kritizálták a tervezetet. Lázár János úgy fogalmazott, hogy olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélküliek és a szülési szabadságról visszatérők munka világába való visszavezetését szolgálja. Ezzel ellentétes szabályozást pedig a Fidesz nem fog támogatni. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a párt családvédelmi törvény-javaslatára hivatkozva támadta a dokumentumot.

A tiltakozásokra reagálva Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője legutóbb kedden, a TV2 reggeli műsorában hangsúlyozta, hogy a dokumentum pusztán munkaanyag.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán megkeresésünkre írásban azt válaszolta hogy a tárca még ezen a héten várja az észrevételeket tervezetéhez. Ezek kiértékelését követően a minisztérium személyes konzultációkra hívja az érintett szervezeteket, majd ezután kezdődhet a közigazgatási egyeztetés. A kormány várhatóan szeptemberben dönt a munka új törvénykönyvéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×