eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Orbán elvárja a rendvédelmisektől, hogy ne álljanak a rendbontók oldalára

A rendvédelmi szakszervezetek elégedettek lehetnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott tárgyalás eredményével, hiszen a kormány fenntartható nyugdíjrendszert hoz létre - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A rendvédelmisek azonban nem elégedettek, és mégis demonstrálnak.

A kormány fenntartható nyugdíjrendszert hoz létre eddigi és jövőbeni intézkedései révén, ami garantálja, hogy minden nyugdíjasnak méltó ellátása lesz, ez pedig a szakszervezetek számára is megnyugtató hír - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, miután Orbán Viktor másodszor is tárgyalt a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek képviselőivel.

Szijjártó Péter szerint a szakszervezetek megnyugvására adhat okot az is, hogy a belügyminiszter számos felvetésüket beépítette és várhatóan beépíti a rendvédelmi életpályamodellel kapcsolatos javaslatába. Nagy Linda, Pintér Sándor belügyminiszter szóvivője szerint az életpályamodell kialakításáról a tárcavezető szeptember közepéig zárhatja le a tárgyalásokat, a javaslat főbb elemei pedig január 1-jén léphetnek hatályba.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a miniszterelnök elvárja a rendvédelmi dolgozóktól, hogy minden körülmények között a rend oldalán álljanak, ne a rendbontók és a rendetlenséget szítókén. A szakszervezetek a miniszterelnök szóvivője szerint kötelezettséget vállaltak erre.

A megbeszélésről távozó szakszervezeti vezetők azonban elégedetlenségüknek adtak hangot. Powell Pál, aki a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fórumán a munkavállalói oldal megbízott elnöke, azt mondta: az valóban eredmény, hogy a rendvédelmi szakszervezetek részt vehetnek a tegnapi alkotmánymódosítás törvényi szabályozásának és az új életpályamodell kialakításának munkájában és az is, hogy a módosított nyugdíjrendszer és az új életpályamodell várhatóan 2012. január 1-jétől lép hatályba.

A kormány azonban nem engedett a korkedvezményes nyugdíjasokra vonatkozó korábbi javaslatából, amelyet a szakszervezetek korábban elfogadhatatlannak tartottak, így Powell Pál szerint a tárgyalások egy szakasza lezárult.

A szakszervezeti vezető további lépéseikről elmondta azt is, hogy külön demonstrációt nem hirdetnek, hiszen jövő hétre, június 16-ára Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke magánemberként már meghirdetett egy fővárosi demonstrációt.

A rendvédelmi szakszervezetekhez várhatóan csatlakoznak a velük egy érdekvédelmi konföderációba tartozó egyéb szervezetek is, így míg a rendvédelmisek csak demonstrálni fognak, más, civil területeken akár munkabeszüntetések is várhatók -tette hozzá Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezetek főtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×