INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Iszapömlés: már Kamondon is mérik a légszennyezettséget

InfoRádió / MTI
Újabb helyen vizsgálják a légszennyezettséget a vörösiszap-katasztrófa sújtotta településeken kívül; a lakosság kérésére már Kamondon is mérik a szálló por koncentrációját - olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken közreadott jelentésében.

A porterhelést a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a katasztrófa óta folyamatosan méri Devecserben, Kolontáron, Somlóvásárhelyen, Ajkán, Apácatornán, Kisberzsenyben és mostantól Kamondon.

Az ÁNTSZ az ajkai térség egészségügyi, levegőszennyezettségi adatait összesítő heti jelentése szerint a Marcal-folyó kotrási munkálatai miatt ideiglenes lerakóhely létesült Kamondon, ezért kezdeményezte a lakosság a szálló por (PM 10) koncentrációjának ellenőrzését.

Az adatok alapján a vizsgált településeken az elmúlt héten (április 5-től 12-ig) a napi átlagos szálló por koncentráció nem lépte túl a megengedett egészségügyi határértéket. A jelentés szerint "a legmagasabb légszennyezettség Somlóvásárhelyen április 6-án, Kolontáron 8-án és Devecserben szintén ezen a két napon alakult ki". A porkoncentráció az új, kamondi mérőállomáson az egészségügyi határérték 50 százalékát sem érte el.

Az ÁNTSZ összefoglalója a szálló por fémtartalmának vizsgálatáról azt írja: " a szálló por 10 mikrogramm alatti frakciójában a domináns fémösszetevők a nátrium, alumínium és a vas, a fémkomponensek között kis mennyiségben a kadmium és a nikkel mutatható ki, az arzén a pormintákban az alsó méréshatár alatt van".

Devecser város levegőminőségi adatait naponta közlik az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján, a kiugróan rossz adatokról soron kívüli tájékoztatást adnak - közölte az ÁNTSZ.

A címlapról ajánljuk