eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A képviselők nem fizetnek 98 százalékos különadót? - Lapszemle

Az Országgyűlés Hivatala szerint a képviselőkre nem vonatkozik a végkielégítéseket sújtó különadó - számol be a Népszabadság. A Magyar Nemzet szerint eddig 300 uniós pénzből megvalósuló hazai pályázatnál derültek ki közbeszerzési szabálysértések.

Az Országgyűlés Hivatala úgy értelmezi a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóról szóló törvény rendelkezéseit, hogy azok nem vonatkoznak a parlamenti képviselőkre, mert a munkaviszonyuk speciális, valójában nem foglalkoztatottak, nem állnak munkavégzésre irányuló jogviszonyban sem. Vadász Iván adószakértő a Népszabadságnak azt mondta, a képviselőkre igenis vonatkoznia kell a 98 százalékos törvénynek. Az Országgyűlést ugyanis állami forrásból tartják fenn, a képviselők állami adóforintokból kapják a fizetésüket, a képviselői munka pedig egyértelműen munkavégzésre irányuló jogviszony.

A Magyar Nemzet értesülése szerint eddig 300 uniós pénzből megvalósuló hazai pályázatnál derült ki, hogy az előző kormányzati ciklusokban súlyosan megsértették a magyar közbeszerzési szabályokat. A kétes ügyletek miatt 30 milliárd forint uniós forrás sorsa vált bizonytalanná.

Az Index emlékeztet arra, hogy a várható élettartam növekedése és az alacsony születésszám miatt az európai népesség átlagéletkora egyre magasabb. Szakértők szerint 2050-re a születésszám annyira lecsökkenhet, hogy az EU lakossága is csökkenni kezd.

A budapesti 4-es metró alagútjait fúró konzorcium, a Bamco a múlt pénteken befejezte a munkát - tudta meg a Napi Gazdaság. A Bamco és a megrendelő DBM között vita alakult ki a pluszköltségekről - a két fél között sok a véleménykülönbség, ezért elképzelhető, hogy a társaság végül bírósághoz fordul. Eközben tovább tárgyal a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a gyártó Alstom az M2-es vonalra szánt szerelvényekről, az úgynevezett ügyféli tájékoztató április 7-én folytatódik. A lap információi szerint a Margit híd kivitelezője és a megrendelő főváros arról tárgyalnak, hogy nyár végén, szeptember elején adják át véglegesen a hidat, bár az eredeti ütemterv szerint március végéig kellett volna befejezni a munkálatokat.

Hiába szeretné a kormány az euróalapú lakáshitelezés ismételt bevezetésével élénkíteni a hitelpiacot, a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint a lakosság annyira fél már a devizában való eladósodottságtól, hogy szívesebben veszi fel a drágább, forint alapú hitelt. Az euró-lakáskölcsön terjedését az is hátráltathatja, hogy a felvételéhez magasabb önerő szükséges.

A Pénzcentrum.hu arról számol be, milyen magyar borokat isznak a világ csúcséttermeiben. Az elitválaszték kizárólag tokajaiakból áll: furmintok, hárslevelűk, szamorodnik és aszúk várják a világ legjobb éttermeinek közönségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×