INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Spéder Zsolt: Ahol sok nő dolgozik, sok gyermek születik

Infostart / InfoRádió
A felmérések szerint a megfelelő népszaporulattal rendelkező országokban jellemzően rendezett a gyermekellátás intézményi háttere - mondta Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

A skandináv országokról, Franciaországról, Hollandiáról és Nagy-Britanniáról elmondható, hogy demográfiailag jó helyzetben vannak, legalábbis, ha csak azt a mutatót vizsgáljuk, hogy egy családba átlagosan két gyerek születik - mondta a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Spéder Zsolt hozzátette: általában igaz, hogy azokban az országokban, ahol magas a termékenység, viszonylag magas a nők foglalkoztatottsága, az aktív korúak 70-75 százaléka dolgozik. Ehhez persze az kell, hogy megoldott legyen az intézményes gyermekellátás.

A svédeknél, a finneknél és a norvégoknál egyéves korától szinte minden gyerek bölcsődébe jár, míg Franciaországban nagyon rugalmas a rendszer: már a néhány hónapos gyerekeket is be lehet adni. Ott emellett jelentős adókedvezményt is kapnak a gyermeket nevelő családok. Hollandiában a részmunkaidős foglalkoztatást részesítik előnyben, így sok család a másfél keresős modellben dolgozik - magyarázta a szakértő.

Az egyes országok más-más okból alakították ki saját rendszerüket. A franciáknál kifejezetten a gyermekvállalás segítése volt a cél: ott régóta csökken a termékenység, emiatt nemzeti konszenzus alakult ki a családpolitikát és a gyermekvállalás költségeinek átvállalását illetően. Skandináviában ezzel szemben a nemek közötti egyenlőtlenséget próbálták megoldani a nők munkavállalásának elősegítésével - fűzte hozzá Spéder Zsolt.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk