eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Orbán: Ez az egész nemzet alkotmánya lesz - a nap hírei

A miniszterelnök szerint az egész nemzet alkotmánya lesz az új alaptörvény. Orbán Viktor a parlamentben, napirend előtti felszólalásában emlékeztetett arra: lezárult az új alkotmány előkészítését segítő nemzeti konzultáció.

A kormányfő hangsúlyozta: a válaszadók 91 százaléka szerint az alapvető kötelességek ugyanolyan fontosak, mint az alapvető jogok, így azokat is deklarálni kell az alkotmányban, emellett a legfőbb közös értékeknek, mint a család, a rend, az otthon, a munka és az egészség, kiemelt alkotmányos védelmet kell biztosítani. Az MSZP kudarcnak tartja az alkotmányozással összefüggő nemzeti konzultációt. Bárándy Gergely országgyűlési képviselő emlékeztetett arra: a kérdésekre a nyolcmillió választópolgár alig több mint tíz százaléka válaszolt. A Jobbik szerint több kérdést kellett volna feltenni az új alkotmányról, az LMP pedig színjátéknak tartja a nemzeti konzultációt.

Gyurcsány: A köztársaság leváltásának előkészülete zajlik

Továbbra is egyetért Gyurcsány Ferenc volt kormányfő azzal, hogy az MSZP nem vesz részt az alkotmányozási folyamatban. A szocialista országgyűlési képviselő az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a köztársaság leváltásának előkészülete zajlik, amit a párt még jelenlétével sem legitimálhat. Hozzátette: az MSZP távolmaradásával nem veszíti el legitimitását az alkotmányozás, de a szocialisták világossá teszik, hogy az új alaptörvényt egypárti, fideszes jogszabálynak tekintik.

Száz módosító indítvány az alkotmány-tervezethez

Csaknem száz módosító indítvány érkezett a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához. A Lázár János, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője által közösen benyújtott javaslatok között szerepel, hogy mégsem neveznék át vármegyére a megyéket, az átalakuló ombudsmani rendszerben az alapvető jogok biztosa is kérhetne utólagos normakontrollt, az alkotmánybíróság pedig - ha a GDP-arányos államadósság 50 százalék alá csökken - visszakapná teljes vizsgálati jogkörét. A kormánypárti politikusok azt is kezdeményezték, hogy a jövőben 11 helyett 15 tagja legyen az Alkotmánybíróságnak, és hogy az alaptörvény ne rendelkezzen a gyermekek utáni szavazati jogról. Jobbikos képviselők 25, függetlenek 22 módosító javaslatot nyújtottak be.

Demonstrálnak a nyugdíjelképzelések miatt

Demonstrációsorozatot tartanak a fegyveres és rendvédelmi dolgozók szakszervezetei a Széll Kálmán-terv szolgálati nyugdíjrendszert érintő elképzelései miatt. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke az InfoRádióban elmondta: az április 9-én kezdődő tiltakozást addig folytatják, amíg meg nem állapodnak a kormánnyal. A Belügyminisztérium közölte: folyamatosan tárgyal a szakszervezetekkel, és a jövőben is nyitott azok javaslataira.

Tüntetnek az állattartók

Figyelemfelhívó demonstrációt tartanak a magyar állat- és sertéstartók szerdán a fővárosi Kossuth-téren. A Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke azt mondta: a tiltakozás célja, hogy felhívja a figyelmet az állattartók tarthatatlan helyzetére. Sákán Antal közölte: azt javasolják a kormánynak, hogy vásároljon fel 100 ezer tonna kukoricát a Tartalékgazdálkodási Igazgatóságon keresztül, és ezzel segítse a rászorulókat; emellett teljes összegben fizessék ki a tavalyi állatjóléti támogatást a sertés és a baromfi ágazatnak.

Most a benzin drágul

Literenként bruttó két forinttal drágul szerdán a 95-ös benzin; a gázolaj ára ugyanennyivel csökken - értesült piaci forrásokból a Portfolio.hu. A gazdasági portál elemzője az InfoRádióban elmondta: a mostani emeléssel a benzin átlagára 376-377 forintra nő, míg a gázolajé 374-375 forint lesz. Sándor Dávid emlékeztetett arra, hogy az autósok 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Nem változott az alapkamat


Nem változtatott a hat százalékos jegybanki alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés megfelel a piaci várakozásoknak. A Magyar Nemzeti Bank elnöke a legújabb inflációs jelentést ismertetve azt mondta: a három százalékos inflációs cél 2012 végére érhető el. Simor András szerint ehhez huzamosabb ideig szükség lehet a jelenlegi hat százalékos alapkamat fenntartására.

Gödöllőn tárgyaltak az EU kulturális miniszterei

A kultúra válságkezelésben betöltött szerepéről beszélt Gödöllőn a területért felelős államtitkár. Szőcs Géza az uniós tagállamok kulturális miniszterek informális találkozója után azt mondta: bár az Európa 2020 stratégia nem említi közvetlenül a kultúrát, meg akarják győzni a döntéshozókat, hogy a kultúra és kapcsolódó ágazatai jelentős mértékben hozzájárulnak az intelligens, fenntartható és befogadó növekedés biztosításához.

Elhunyt Kornis György

Rövid, súlyos betegség után, életének 85. évében elhunyt Kornis György festőművész, a Tudományok és Művészetek Európai Akadémiájának tagja. Kornis Györgyöt absztrakt szürrealista festőként tartották számon; munkásságát 1997-ben a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével ismerték el.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×