eur:
389.88
usd:
362.99
bux:
68050.76
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Zlinszky János: Ma már nem lehet tetszés szerint átírni az Alkotmányt

Nincs alkotmányozási kényszer, de több olyan pont is van az alaptörvényben, ami pontosításra szorul - mondta az InfoRádiónak Zlinszky János volt alkotmánybíró a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott kerekasztal beszélgetés után. Szerinte a hatályos Alkotmány is legitim, mivel több országgyűlés is letette már rá az esküt, és ez alapján törvénykeztek.

Nincs alkotmányozási kényszer, a mai alaptörvény alapján tökéletesen lehet jogállami módon kormányozni - mondta az InfoRádiónak Zlinszky János, hozzátéve: ám mivel a dokumentum önmeghatározása szerint is ideiglenes, előírás van arra, hogy egy legitim országgyűlés újat készítsen helyette.

A volt alkotmánybíró szerint a hatályos Alkotmánnyal kapcsolatban nem lehet legitimációs problémákról beszélni - annak ellenére sem, hogy a parlament, amely meghozta, bármit megszavazott volna, amit elé tettek -, hiszen azóta egy sor törvényesen megválasztott országgyűlés tett rá esküt, és törvénykezett annak alapján, tehát passzívan elfogadta a tartalmát.

Módosításához, újraszövegezéséhez az alaptörvény kétharmados többséget ír elő, márpedig a kormány politikájának végrehajtásához megvan ez a támogatottság. Vagyis a következő Alkotmány is legitim lesz - mondta Zlinszky János. Más kérdés - vélekedett -, hogy a dokumentum számára a mostaninál nagyobb stabilitást kellene biztosítani a jogrendszerben.

Az Alkotmányban lévő értékek nagy részét egyébként a nemzetközi jog és nemzetközi egyezmények védik, így azt ma már nem lehetne tetszés szerint átírni. Emellett az alaptörvény formai szilárdsága is megkövetelné azt, hogy nehezebb legyen hozzányúlni - mondta a volt alkotmánybíró.

Stabilitási kérdés

Az Alkotmánybíróság (AB) mai szerepkörét meg lehet változtatni, lehetne másképp leosztani a feladatokat, olyan jogrendszert azonban nem szabad létrehozni, amelyben az egyes részeknek nem kell összhangban lenniük az alaptörvénnyel - hangsúlyozta Zlinszky János.

Önellentmondás kerül a jogrendszerbe, és sérül a jogbiztonság akkor, ha a kormány mégis átvisz egy, korábban az AB által alkotmányellenesnek minősített törvényt, azután, hogy a kérdés vizsgálatának lehetőségét elvette a testülettől. Márpedig egy ilyen logikai törés ténykérdés: nem azon múlik, hogy látjuk vagy sem, megállapítjuk vagy sem, többség szavazza meg vagy kisebbség. Vagy van, vagy nincs - fejtegette a szakértő.

Márpedig a jogrendszerbe kerülő jogellenesség önmagában való ellentmondás, ami szükségszerűen az egész jogrendszer stabilitását megbontja - fűzte hozzá.

Nagyon komoly kockázatot vállal a kabinet, ha valamely praktikus szempont miatt bizonyos kérdésköröket ki akar vonni az alkotmányos ellenőrzés alól, annak érdekében, hogy egy darabig "elkormányozhasson" - mondta Zlinszky János, aki szerint ezt nem lenne szabad végrehajtani. És nem is jelentene megoldást, ha így történne: ha egy törvény alkotmányellenes, akkor az efféle változtatások ellenére is az marad.

Nem éri meg politikai sikert elérni annak árán, hogy egy kormányra rá lehessen mondani: alkotmányellenesen kormányoz - jegyezte meg a volt alkotmánybíró.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×