eur:
401.44
usd:
365.91
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália

Átalakítás előtt az egészségügyi ellátórendszer

A kórházak adósságállománya az év második felében meg fog duplázódni, ezért első lépésben ezt rendeznie kell a kormánynak - mondta a Napi Gazdaság által szervezett konferencián a Magyar Kórházszövetség elnöke. Rácz Jenő szerint ezen túl bele kell fogni az ellátórendszer teljes átalakításába. Mikola István fideszes szakpolitikus közölte: a kormány azt tervezi, hogy növeli az állami felelősségvállalást az egészségügyben.

Az egészségügy komoly, mély válságban van, de az évek során felhalmozott problémákat nem lehet az új kormány nyakába varrni - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kórházszövetség elnöke. Rácz Jenő pozitívumként értékelte, hogy megkezdődtek az egyeztetések, megtörtént az adósságfelmérés, de illúzió azt hinni, hogy mindent meg lehet változtatni, ahogy az is illúzió, hogy a változtatásokhoz nincs szükség pénzre.

A kórházak akkora adósságot halmoznak fel az év végéig, ami működésképtelenséget okoz, ezért első lépésben ezt kell megoldani - emelte ki a szervezet vezetője. Rácz Jenő szerint az adósság újra fel fog halmozódni, ha nem változik meg a struktúra és a működés.

A Magyar Kórházszövetség elnöke úgy látja, hogy az ellátórendszert kell újrafogalmazni, mivel szinte kódolva van a rendszer működésképtelensége. A beteg kóvályog a rendszerben, párhuzamosságok keletkeznek, ez pedig a források felhasználásának a hatékonyságát károsítja - tette hozzá.

Rácz Jenő szerint az egészségügyi szükségleteket és a rendelkezésre álló forrásokat kell összhangba hozni, ehhez kell felépíteni a struktúrát, és nem fordítva. Lehetnek olyan következmények, hogy egyes szolgáltatások kiesnek a rendszerből, de be kell látni, hogy bizonyos, nem kritikus szolgáltatásokra nem tudnak forrást biztosítani közpénzből, ha a sürgősségi és az onkológiai ellátásra sem jut elég forrás - fejtette ki.

Mikola István az InfoRádiónak elmondta: A kormány növelné az állami felelősségvállalást az egészségügyben. Ez a Fidesz szakpolitikusa szerint egy állami egészségügy irányába tolná el az ágazatot, ugyanakkor nem szorítaná ki a szektorból a magánbefektetőket.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×