eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Férjének rendelt műsort a Duna TV-től az államtitkár

A külügyminisztérium volt államtitkára, Horváthné Fekszi Márta a tárca nevében rendelt uniós műsort a Duna Televíziótól a Bajnai-kormány idején. A műsor gyártását az államtitkár férjének adta a köztelevízió, de a Duna TV alkalmazottai készítették a részeket - írja az Index.

Szabó László, a Duna TV-t felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány Fidesz által delegált kurátora szerint dokumentumok támasztják alá, hogy Horváthné Fekszi Márta, aki a Bajnai-kormány alatt a Külügyminisztérium kabinetfőnöke volt, közbenjárt azért, hogy a tárca szerződést kössön egy, az Európai Uniót népszerűsítő műsorsorozat elkészítésére a csatornával, ráadásul elintézte, hogy a produkciót a politikus férjének és fiának vállalkozása gyártsa le. Szabó László szerint így felvetődik a befolyással üzérkedés gyanúja, mivel ő segítette elő a szerződések megkötését, és faxok bizonyítják, hogy ő is hagyta jóvá azokat.

A Külügyminisztérium és az Európai Unió magyarországi képviselete 2009 júniusában 84 millió forintos szerződést kötött a Duna Televízióval a Mi vagyunk az unió című, hetente jelentkező, 15 perces műsor részeinek elkészítésére. A szerződést 2009 novemberében meghosszabbították a következő évre, bruttó 153 millió forintért.

Ugyanazon a napon a Duna TV 104 millió forintért megrendelte a produkciót a műsort addig is gyártó Horváth Televízió Bt.-től. A cég két tulajdonosa Horváth Miklós Arzen és Horváth Miklós, a Gyurcsány-kormány külügyi államtitkárának, Horváthné Fekszi Mártának a férje és a fia. A politikus a szerződések megkötésekor, a Bajnai-kormány alatt a külügyminiszter kabinetfőnöke volt. Fekszi Márta egyébként a műsorban is többször feltűnik, például több külföldi kitüntetéséről is riportot készített a férje cége.

Szabó szerint meglepő, hogy amíg a Külügyminisztérium 153 millió forintot adott a produkcióra, addig a Duna Televízió 104 millió forintért rendelte meg, 49 millió forintot pedig megtartott mintegy közvetítői díjnak az adófizetők pénzéből. Még furcsább az, hogy a műsort a stáblista szerint a Duna Televízió munkatársai készítették, vagyis vagy a cég dolgoztatta a köztévé alkalmazottait, vagy esetleg valójában a Duna TV gyártotta a műsort, és a cég a kifizetett pénzért valójában nem sok mindent csinált.

A megrendelés körüli kusza helyzetet jól jellemzi, hogy a szerződések szerint ugyanaz az ember a kapcsolattartásra kijelölt személy a Duna Televízió és a gyártó cég részéről is, vagyis ugyanannak az embernek kellett volna mindkét fél érdekeit képviselnie.

A Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének Fidesz által delegált tagja az ügyben a testület összehívását kezdeményezi, és azt reméli, hogy az megteszi a szükséges jogi lépéseket. Ellenkező esetben ő maga tesz feljelentést az ügyben.A Mi vagyunk az unió című ismeretterjesztő sorozat szakanyagainak előkészítéséhez a Külügyminisztérium ajánlotta a Horváth Televízió Bt.-t, "a Duna Televízió vezetésének pedig nem volt és nem is lehetett tudomása arról, hogy a cégvezetőnek milyen rokoni kapcsolatai vannak" - olvasható a Duna TV csütörtöki közleményében.

"Közszolgálatibb feladatot nem is láthatott volna el" a Duna Televízió, mint hogy a Külügyminisztérium és az Európai Unió magyarországi képviselete 2009-es felkérésének eleget téve Mi vagyunk az unió címmel ismeretterjesztő sorozatot készít - olvasható a közleményben, melyben azt is kifejtik: annak idején örömmel fogadták a minisztériumi megkeresést, hiszen így "az állampolgárok tájékoztatását szolgáló közszolgálati tartalmú műsort állíthattak elő". A dokumentum rámutat: a produkció költségei nem terhelték a tévé büdzséjét, "sőt munkát és külön juttatást is biztosíthatott munkatársainak a külügy által megnevezett szakértők segítségét igénybe véve".

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×