Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szeptembertől jönnek a közigazgatási hivatalok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szeptember 1-jétől megkezdik működésüket a regionális államigazgatási hivatalok helyett a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok, 2011. január 1-jétől pedig ezek jogutódaiként létrejönnek a megyei kormányhivatalok, amelyeket kormánymegbízottak vezetnek majd - ismertette egy hétfői háttérbeszélgetésen a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár. Közben átadta a fővárosi és a 19 megyei közigazgatási hivatal vezetőjének kinevezési okmányát Navracsics Tibor az Országházban. A közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes beszédében azt mondta, a közigazgatási hivatalok újbóli működésével Magyarország az önkormányzati működést illetően is visszatér az alkotmányosság útjára. A kinevezettektől azt kérte, a közjó szolgálatának célja vezérelje őket munkájukban.

Szabó Erika hangsúlyozta, a húsz közigazgatási hivatal felállításával - élükön a hivatalvezetővel és a főtitkárral - egyebek mellett visszaáll az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése.

Ezt követően, jövő év január elsejétől létrejönnek a megyei kormányhivatalok, ahová integrálódik a területi államigazgatási szervek jelentős többsége. A hivatal élén a kormánymegbízott áll majd, mint Szabó Erika fogalmazott, "a kormány kinyújtott keze" a megyében, szerepe politikai jellegű lesz, és akár országgyűlési képviselő is betöltheti majd e posztot. A két tisztség nem lesz összeférhetetlen. A kormánymegbízott lesz az első számú vezető, mellette pedig a hivatalvezető és az ő szakmai helyettese, a főtitkár irányít majd.